Bir Aile Danışmanının Gözüyle Ramazan

Ramazan ayında oruç tutmak, elbette ki İslam dininin bir emridir ve Allah rızası için yapılması gereken bir ibadettir. Ancak, bilindiği gibi ibadetlerin dini boyutu yanında sosyal boyutu da var. 
Ve her bir ibadet, toplumsal yaşamın ayrı bir noktasını güçlendirir. 
Ramazan ayında tutulan oruç, yenilen iftar yemekleri, topluca kılınan teravih namazları, gece çalınan davullar ve yapılan sahur ve diğer töre ve gelenekler bu ayı toplumsal yaşamımız için çok daha anlamlı kılmaktadır.
Bu çerçevede ilk akla gelen şey; ramazanın aile, evlilik ve akraba ilişkilerini güçlendiren özelliğidir. 
Çünkü bu ay içinde tutulun oruç ibadeti, bireysel sorumluluk içinde, ama toplumla birlikte yapılır. İslam dini de bu birliğe önem verir. 
Örneğin bu ay; ortak iftar yapma, evde yapılan bir yemeği komşuya da ikram etme, topluca teravihe gitme, fakirlere daha çok yardım etme hep teşvik edilmiştir.
Ramazan'a bu gözle bakmak ve hem aile ve evlilik ilişkilerimizi hem de akraba ve dostluk ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmek ve güçlenmesi için ramazanı bir fırsat bilmek hepimizin çıkarınadır. 
Eşler, anne ve babalar bunu bir fırtsa bilmelidir. Mümkün olduğunca birlikte olmaya, ortak etkinlikler düzenlemeye, akrabalarla ilişkileri geliştirmeye, komşularla diyalog kurmaya özen göstermelidirler.
Ramazan ayını, özellikle de iftar öncesi ve sonrası saatleri iyi değerlendirip çocukları sosyal medyadan uzaklaştırmaya çalışmalıdırlar.
Ramazan bize neyi çağrıştırıyor:
Ramazan dayanışmadır, Ramazan yardımlaşmadır, Ramazan rutinin dışına çıkma, monotonluğu yıkmaktır, Ramazan, yakınlaşmadır, Ramazan köprü kurmaktır, Ramazan empati kurmak, bir diğerini anlamaktır, Ramazan daha çok birlikte olmaktır, Ramazan akrabaların olduğunu hatırlamaktır, Ramazan ruh ile bedenin uyumudur, Ramazan duyguları geliştirmektir, Ramazan sofranın keyfini yaşamaktır, Ramazan affetmektir, Ramazan bireyselleşmeyi korumakla beraber sosyalleşmektir de. Ramazan bir diğerini anlamaktır,
Ramazan bir diğerine saygı göstermektir, Ramazan olay ve olgulara yeni bir gözle bakmaktır,
Bu değerler, aynı zamanda bugünkü aile ve evlilik kurumunda çözülmeye ve yok olmaya başlayan değerlerdir. Bu vesileyle herkesin Ramazan ayını tebrik ediyorum.