Kontroller aksatılmamalı…!

Değerli okurlar, köşemize yönelik gelen sorulardan biride hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiği ile ilgilidir. Geçen günkü yazımızda hepatit B hastalığındaki güncel tedavi yöntemlerini irdelemiştik. Yani; ailede hepatit B taşıyıcısı olan hasta varlığı, şüpheli cinsel ilişki, birden çok partnerle cinsel ilişki, kişisel eşyaların ortak kullanımı, damar içi madde bağımlılığı, sağlık çalışanı olmak ve hepatit B için yüksek risk taşıyan ülkelerde 6 aydan uzun süre kalan ve aşısı olmayan her bireyin hepatit B testi yaptırmak için birinci basamak sağlık kuruluşuna veya Enfeksiyon Hastalıkları uzmanına başvurması önerilmektedir.
Ayrıca hepatit B vakalarının % 35 inde hastalığın hiçbir risk faktörü olmadan tespit edilmesi aşısı olmayan herkesin hekimine başvurarak testler yaptırması, eğer testler negatif ise aşı yaptırması, pozitif ise belirli aralıklarla izlenmesi gerekmektedir. Çünkü hepatit B kronik sonuçları bakımından tehlikeli bir hastalıktır. Karaciğer yetersizliği, siroz ve karaciğer kanseri gibi çok ağır ve ölümcül komplikasyonlarla seyredebilen bu hastalık toplumla da dramatik sonuçlarla karşılaştırabilmektedir.
ÖNEMLİ NOKTALAR:
1- Aynı mekanı ve evi paylaştığınız herhangi bir kişide yeni tespit edilmiş hepatit B hastalığı varsa…
2- Kadın veya erkek olsun özellikle korunmasız bir cinsel ilişki sonrası şüpheleriniz var ise…
3- Hepatit B olduğunu düşündüğünüz biri tarafından ısırıldıysanız…
4- Mesleğiniz (doktorlar, hemşireler,diş hekimleri, kan ve kan ürünleri ile uğraşan laboratuar ve kan merkezi çalışanları....kısaca sağlık çalışanları...) risk grubundaysa...
Test yaptırmak ve korunma yöntemleri hakkında bilgi için bize ulaşın…
Yukarıda konu olan faktörlerin bazılarında maruziyet söz konusudur. Örneğin hepatit B olduğunu bildiğiniz bir kişi tarafından ısırıldıysanız ve aşınız yoksa, hepatit B virüsünü kapma olasılığınız mevcuttur. Bu olasılık ısırığın ne kadar derin olması ile ilişkili olarak %30’a kadar yükselmektedir. Böyle bir durumda ne yapılabilir diye soruyor bir okurumuz.
Bu tür maruziyetlerde hemen bize başvurun; ilk 48 saat içerisinde olmak şartıyla aşı + immunglobulin profilaksisi yaparak bu bulaş ihtimali engellenebilir. Ancak önemli olan mümkün olan en kısa sürede hekime başvurmaktadır.
Akut bir maruziyetin olmadığı ancak evde hepatit B’li bir hastanın varlığı bilindiği durumlarda da, hekime başvurulmalıdır. Bu durumda yapılan HBsAg testi negatif sonuçlanırsa, yani negatifse aşı programı uygulanmalıdır. Aşılar omuzdan üç doz şeklinde yapılmaktadır. Bu aşılardan ilkinden 1 ay sonra ikinci doz ve ikinci dozdan 5 ay sonra da üçüncü doz yapılarak yüksek düzeyde koruyuculuk sağlanmış olur. Bu tür risk faktörler olan kişiler tüm sağlık ocaklarında ücretsiz olarak aşılanmaktadır.
Sonuç olarak kronik aktif hepatiti olup tedavi altında olanlar mutlaka 3 ayda bir hekimine başvurmalı. Ancak sağlık taşıyıcı olarak tanımlanan ve HBVDNA değeri negatif olan hastalar 6 ayda bir kontrole gelmeleri yeterli olur.
Saygılarımla