Görüş Bildir

SAĞLIĞIN SESİ

Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN
Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN

mkcelen@hotmail.com

KARACİĞER KANSERİ

Evet değerli Diyarbakır Söz okurları bugün sizlere bir okurumuzun yollamış olduğu elektronik postadan esinlenerek seslenmek istiyorum. Maalesef her yıl yaklaşık 1 milyon insan Hepatit B hastalığı zemininde siroz ve/veya karaciğer kanserinden vefat etmektedir. Maalesef sigaradan sonra kansere yol açan en sık etken hepatit B virüsüdür. Bu nedenle Hepatit B hastalarının yılda en az iki defa kontrollerini yaptırmaları önerilmektedir.

Geçen gün, aldığım elektronik postaları okurken, sorulardan biri ilgimi çekti. Okurlarımızdan biri "Hepatit B’nin yol açabileceği kötü sonuçlar nelerdir?" diye sormaktaydı. Kendisine cevap verdim. Ancak bu konuyu bugün sizlerle de paylamanın yerinde olacağını düşündüm. Zira bir hastalığı ciddiye almak için, abartmadan yol açabileceği olumsuzlukları konuşmak gerekir diye düşünüyorum. Gerçi bu konuyu da önceki yazılarımda da değinmiştim. Ama eğitimin sürekli olanı etkindir diyerek konuyu tekrardan irdelemek gerekir diye düşünüyorum.

Hepatit B hastalığının yol açabileceği sonuçlar nelerdir?

Kronik hepatit B kontrol altında tutulabildiği müddetçe masum olan ancak kontrolden çıktığı zaman ciddi sonuçlara yol açan bir hastalıktır. Aşağıda hangi olumsuzluklara yol açtığı sıralanmaktadır.

Siroz: Müzmin, yaygın ve ilerleyici karaciğer iltihabıdır. Öldürücü bir hastalıktır. Ortalama yaşam süresi 40 aydır.

Karaciğer kanseri. Bilinen o ki HBV sigaradan sonra kansere en fazla yol açan ikinci nedendir.

Karaciğer yetersizliği

Fulminan hepatit denilen çok kısa sürede karaciğer yetmezliğine götüren ölümcül bir hastalık tipidir.

Hepatit D hastalığı

Hepatit B testi için ne zaman doktoruna başvurmalı? 

Hepatit B hastalığı için riskli grupta yer alıyorsanız test yaptırtmak için mutlaka doktorunuza başvurun. Diğer yandan herhangi bir risk faktörü olmadan da bulaşabildiğinden yine doktorunuza başvurmanızda yarar vardır. 

Günümüzde akut hepatit B hastalığı için özgün bir tıbbi tedavi yoktur. Tedavi daha çok destekleyici özelliktedir. Hastanın istirahat etmesi, alkolden sakınması, bol sıvı alması, az yağlı, karbonhidrattan zengin gıda alması önerilir. Ağızdan gıda alamayan, bulantı veya kusması olan hastalar hastanede yatırılarak serumla beslenir. Bu dönemde önemli bir husus da karaciğere zarar verebilecek ilaçlardan sakınmaktır.

Hepatit B’de kronikleşme oranı ne kadardır?

Müzminleşme oranı yaşa bağlıdır. 5 yaş üzerindeki hastalarda % 2-6 iken 1-5 yaş arası çocuklarda % 30, yenidoğanlarda ise % 90’dır.

Müzmin (kronik) hepatit B hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar hangileridir?

Günümüzde müzmin hepatit B hastalığının tedavisinde kullanılan biri iğne üçü hap olmak üzere 5 ayrı ilaç vardır. Bu ilaçlardan tek başına kullanılmaktadır. Tedavide temel hedef mikrop çoğalmasını durdurup karaciğer hasarını en aza indirmek ve yıllar sonra ortaya çıkması muhtemel karaciğer yetmezliğini ve sirozu engellemektir.

Sağlıklı Günler Dilerim…


Bu Makale 692 kere okunmuştur.