MEVZU SİYASİ DERİNLİK!…

Demokrasinin nimeti sandık ise, çoğunluğun tercihi de, hiç kuşkusuz ki onun mabedidir.. Baş taçıdır.. Siyaset biliminin önemli kavramlarını teşkil eden ahalinin ortak akıl ve görüş ile tercihidir?.. Yani çoğunluğun sesi!!..

***

Siyasi partileri var eden de, iktidara taşıyan da, hatta siyaset çöplüğüne mahkum edip, ebediyete mevta ettiren de, bu çoğunluğun üstünlüğüdür!.. Ahali ne derse o!.. Gerisi ötesi, teferruattır!.. 31 Mart’ın neticesini de, böyle okumak lazım!..

***

Bayram süresince mevzu hep seçimler idi!.. AK Parti neden kaybetti? CHP nasıl olur da kazandı?. Seçmen, neden kısmi bazlı sandığı boykot etti?. DEM Parti, kazandı ama eski gücüyle değil?.. Yeniden Refah’ı kim nasıl diriltiyor?..

***

MHP’nin oy kaybı?   İyi Parti’nin hezimet yaşaması!.. DEVA ve Gelecek’teki, verimsizlik?.. Saadet’in yol buraya kadar der hali.. Doğu ve Güneydoğu’da kendine alan yaratan HÜDA PAR’ın aktifliği.. Ve 16 milyon emeklinin, büyük sözü dinlememenin ve önemsememin cezasını kesme!…

***

Aslında, buna dair analizlerimiz günlerce oldu!? Yazdık çizdik, konuştuk, hatta kimi yerde; kalpleri incittik?.. Eleştiri oklarının dozajını, yüksek tutmamızdan dolayı.. Lakin, sohbet izlenimlerimde, çıkan sonuç, net?.. Toplumun genel tercihi bi net olun, bi kendiniz olun, bi bizi dinleyin oldu!..

***

Dinleyen payını aldı, dinlemeyen ilk ikazını aldı!.. Dinlemiş gibi yapıp, dinlemeyene de, her şeyin farkındayız, akıllı ol ilk sandıkta, gidicisin sonucu çıktı!..  Türkiye haritasındaki, değişkenliğin de özünü oluşturan bu!.. 40 yılın kalesi düşüyorsa demek ki, orada vahim bir arıza-i durum var?.. Onarım şart!..

***

Bayramın ilk günü, protokol bayramlaşması geleneğine iştirak ettim!.. Kalabalık ve yoğundu.. Bayramlaşma ve sohbet koyuluğu içerisinde, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile, sohbet ettik.. GGC Başkanı Felat Bozaslan da vardı.. Tanrıkulu kısık sesle sordu; “DEM Partililerden gelen var mı?”..

***

Yanıtım, henüz kimseyi görmedim, belki yoğunlukları var.. Gelebilirler. Gelmeleri de gerekir dedim.. Tanrıkulu’nun verdiği yanıt net oldu?.. “DEM Partili arkadaşlar da burda olmalıydı?.. Gelmemeleri yanlış!..” ? Bu ifadeye benim de yanıtım; artık köprü vazifesini, siz görürsünüz oldu...

***

Diyarbakır’a özgü hep ifade ettiğim şehir çocuğu siyaseti.. Ki bunun ruhu, siyasi ve ideolojikten arınmış, saf ve temiz, pak olan bir bütünlük içerisinde vücut bulan kent milliyetçiliği anlayışı!… Tanrıkulu’nun bu kulvarda efor sarf ettiğini söyleyebilirim!.. Bizim de istediğimiz bu değil mi?!..

***

Sohbet içerisinde son cümlesi, mazbataların verildiği gün  kayyım yönetimindeki Büyükşehir Belediyesinde yapılması karara bağlanan Meclis Toplantısının iptal edilişine ilişkin oldu.. İki gün önce, basın açıklaması yapmıştı.. Yetkili ve etkilile isimlere dair etik değil, suç işlemeyin diye.. Bize pay çıkararak, kamuoyu baskısı sonuç getirdi dedi…

***

İl Valisi Ali İhsan Su.. AK Parti Milletvekili M. Galip Ensarioğlu.. M. Sait Yaz… İl Başkanı Raşit Ocak. Teşkilat üyeleri.? STK Temsilcileri.. OSB Yönetimi.. Kimi oda başkanları yoktu?.. Muhtarlar vardı..  Eskiler ve yeniler!..

***

Yenişehir Mahalle Muhtarı Mehmet Demir.. “Seçimi kaybeden muhtarlardan”.. Uzun yıllar sonra, alınan bir yenilgi.. Tabi hala, Muhtarlar Derneği Başkanı… Demir’in bir sitemi vardı, seçim sonrası, aleyinde çıkan haberlere ilişkin!.. İnternetten çıkarıp, okudu!..  Yanıtım onu tatmin etmedi!.. Dediğim “Eee.. Tüm bunlar olmadı mı, oldu.. “

***

Vekillerle, STK başkanlarıyla seçime dair icra ettiğimiz sohbetlerden, elde ettiğim izlenim!.. Özellikle de, AK Parti’nin, Diyarbakır’ın özelinde yaşadığı hezimet.. Ki önceki yazılarımda da, değindiğim gibi!.. Kimse ama hiç kimse, işin özüne, realitesine kısacası hakikatine odaklanmıyor, sorumluluk da, almıyor?!?.

***

Oysa ki, gerçek üstü örtülemez!.. Diyarbakır merkez ve taşra ilçelerinde, Eğil dışındaki, tüm yerlerde, durum aynı!.. Özellikle Parti Teşkilatları ve Başkanları!… Görevden alınan, yerine atanan, devam kararı alınanlar!.. “Kendi iç çekişme, ayak kaydırma, oy kaybı” kadar; kibir abidesi kesilmeleri!..

***

14-28 Mayıs’taki Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına dair alınan oylar!.. Bila istisna, kendilerine, kendilerinin yüzü suyu hürmetine, verilen oylar olarak gördüler..  Ki aynı gaflete, Belediye Başkan adayları düştü.. Hele ki, Meclis üyeliklerine dair oluşan borsa..! “Borsa mevzusunu ben demiyorum, bizatihi meclis üyeleri diyor?”

***

AK Parti’nin yüzde 30 bandında görülen oy yüzdeliğinin tümü kendilerine ait, çantada keklik sanıldı!.. Ki seçim öncesi, biz buna üç dört puan attıksa; işi bitiririz diyenler de vardı?.. Yazı arşivimde mevcut.. Biz de her seferinde kazın ayağı öyle değil, deyip durduk!..

***

Ki öyle de oldu!.. AK Partilinin ifade ettiği gibi; “bizi yıkan kibir oldu?…” Hani bir söz vardır.. “Kibir bele bağlanmış taş gibidir.. Onunla ne yüzülür, ne de uçulur..” Sonucu, dibe batmaktır, düşmektir, fark olmaktır; ki intihardır?!.. Velhasıl, AK Parti’yi hezimete taşıyan, hırs ve kibir!.. Demek ki, insana tepeden bakmayacaksın, bakamazsın!..

***

Daha önce de ifade ettim!.? AK Parti’nin, Diyarbakır’da almış olduğu oy yüzdesi yüzde 16 değil!.. Kentteki seçmen sayısıyla ölçtüğümüzde alınan 121 bin oyun, mevcut 1 milyon 164 bin seçmen karşılığında oran, yüzde 10’nun altını gösteriyor. Ki 2019’da alınan oy, sayısal yönde 240 bin civarında, şimdi yarısından da az!.. Seçmen sayısı 120 bin civarında artmasına rağmen!..

***

Bunu, Meclis Üyeleri ile Genel Meclis Üyelerinin temsil edilişinde görmek mümkün.. İşte Bağlar.. 2019’da kaç meclis üyesi vardı, kaç genel meclis üyesi vardı, şimdi kaç kaldı?..

***

95-100 arası olan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine AK Parti’nin Meclis Üyesi temsiliyeti bu dönem kaç biliyor musunuz?!.. Seçilmiş 4 belediye başkanıyla birlikte, toplam sayısı 10’u bile aşmıyor.. Hal bu iken, temsiliyette bile yüzde 10 değil…

***

Netice itibariyle, AK Partinin en büyük sorunu, sahada olup, bitene muhatapların üç maymuna yatmaları ya da yatırılmalarıdır?.. Yoksa bu kadar bariz liyakatsizlikler zincirinde”ısrar edinilmezdi?!..

***

Peki yapılması gereken ne!?. Tepeden tırnağa, köklü ve yerli bir operasyonel faaliyetle, AK Parti değişimin ve yeniliğin yelkenini açması lazım.. Kendini dokunulmaz, bulunmaz hint kumaşı sananlara dokunulmalı ve hepsinin koltuğunu altlarından alması gerekir!.? Ki; güven tesis olsun, seçmen verdiği ikazın karşılığını görsün!?. Aksi takdirde, ekseriyetin ifadesiyle AK Parti, ANAP ve DYP’nin akıbetini yaşar..

***

Gelirsek bize!.. Yani halk ve vatandaşlar olarak bizler.. Sandıkta söylediğimizi söyledik, tavrımızı ortaya koyduk.. Kim kendisine göre mesajlarımızı nasıl algılarsa algılasın.. Biz siyasete ayar, yöneticilere de ders verdik.. Belediye başkanlarımızı seçtik.. Meclis üyelerimizi belirledik.. Ki, seçilenler de, mazbatalarını aldı çıktıkları yola, start verdiler?..

***

Hasılı kelam!.. Kent milliyetçiliği duygumla, seçilenlere haykırışım şu!.. Şu veya bu parti demiyorum.. Bila istisna, hepsi sandıktan çıkan iradenin temsilcileri… Sizden istenilen ve istediğimiz; intikam hırsıyla birileriyle hesaplaşmanın, kişisel çatışmaların, siyasi ve ideolojik çekişmenin girdabına girmeden; kent adına, kent ahalisi için hizmet üretmeniz.. Sorun yaratan değil, sorunlarımızı çözen olmanızdır..”

***

AMEDSPOR…

..Ve tebrikler Amedspor.. Lig bitimine, üç hafta kalsa da, kritik viraj aşılmış oldu.. En yakın rakip Kastamonuspor idi, o da sahasında alınan 1-0’lık galibiyetle, 6 puan geride bırakıldı.. Emin ve istikrarlı adımlarla, Şampiyonluğa doğru gidiyor.. Ya Iğdır ya da Soma’da bu işin, şampiyonluk turu atılacak..

***

Dün, Diyarbakır sokaklarındaki mahşeri görüntü, sevinç, coşku bir kentin sportif başarıya olan susamışlığını, haykırıyordu!.. İşte şampiyon, işte taraftar.. Sokağa yansıyan birliktelik, her alana sirayet eder temennisiyle; tebrikler Amedspor diyorum.. Hafta içi özel bir yazım olacak..

***

GÜNÜN SÖZÜ…

Hırstan uzak, kinden ırak, kibirden azat olmaktır; bizi bir arada tutan!..

***