OY YÜZDELİKLERİNİN, KODLARI..(I)

Seçim bitti, oylar sayıldı, sonuçlar kesinlik kazandı!.. “Seçmen ne mesaj verdi” sorusuna yanıt arayışı da, devam ediyor?.. Yanıtlar, irdelenen sorulara baktığınızda kazanan ve kaybeden parti ile adaylar açısından, farklı sonuçlar zincirini oluşturmaktadır.. Zincir uzun.. Çok etken, çok tepki, çok halka mevcut!..

***

Ki son iki yazıda, detaylandırdık bir çoğunu!.. Peki, Diyarbakır’ı aday ve ilçeler düzeyinde, masaya yatırırsak, çıkan tablo nedir?.. İşte bu soruya, bugünkü yazımda cevap bazlı odaklanmak istiyorum.. DEM ve AK Parti eksenli olsa da, seçimi kim kime nasıl kazandırdı veya kaybettirdi?..

***

Seçim öncesi, Diyarbakır ve ilçeleriyle alakalı, esen rüzgarı çok teferruatlı olmasa da, nabzı tutma adına, konuştuk, tartıştık!.. Artıları da, eksileri de, gündemleştirdik.. Bazı ilçelerde, özellikle kırsal ilçelerde kazın ayağı göründüğü gibi değil, demeye çalıştık!..

***

Aday, teşkilat, kadın ve gençlik, beri yanda seçilmiş vekiller!.. Ki eskileri de dahil etmemiz gerektiği kadar, Parti MYK’sında yer alıp, daha önce yer alanları de ekleyerek!.. AK Parti kulvarında; içten pazarlıklı bir sürecin, işlediğini söyleyip durduk!… Ama kimseyi inandıramadık!…

***

Eee hesabı başka olanın önünü ve çevresini görmesi mümkün mü?. Ne mümkün!. Yoksa; tarihinin en büyük oy kaybıyla, derin bir hezimet yaşar mıydı, AK Parti!.. 21 yıllık iktidar serüveni içerisinde yüzde 40’lara kadar varan oy yüzdeliğinde, bu kadar düşüş yaşamamıştı!..

***

7 Haziran genel seçimlerinde; benzer bir durum vaki olmuştu!.. O da, Diyarbakır’ın kent milliyetçiliği damarı tutmuştu.. Bu seçimde ise, damarlarını kabartan, hem AK Parti hem de DEM Parti için, farklı etkenler oldu?… Ki DEM’i Kayyım ve kimlik siyaseti, ayakta tuttu!..

***

AK Parti, Hani’de neden kaybetti?.. Malum 2019 seçimlerinde, AK Parti seçimi yüzde 42,98 ile kazanmıştı.. En yakın rakibi HDP/DEM yüzde 33,11.. Saadet Partisi ise, yüzde 22.69 almıştı.. 31 Mart seçim sonuçlarına bakıyorum, değişen ne?…

***

AK Parti, yüzde 11 civarında bir oy kaybı var!.. Aldığı oy yüzde 31.59.. Seçimi kazanan DEM Parti ise, yüzde 38.84.. 3’üncü parti, Saadet değil, HÜDA PAR.. Aldığı oy oranı, yüzde 23.49.. Seçmen artışı da dikkate alındığında; neden kaybedildi sorusu, AK Parti için ikmal oluyor?!..

***

Yanıtı, seçimi kaybeden Fatih Kayhan’ın sosyal medyadaki paylaşımında görüyoruz!.. Ki, bizim de dilimizden düşürmediklerimizi teyid edici.. Ne diyor Kayhan?… “Sizi aldatan insanı asla affetmeyin. Çünkü karakter yedisinde oluşan bir şeydir, yetmişinde bile değişmez..”

***

Kayhan akabinde şöyle devam ediyor?.. “Partimizin içinde ne kadar hain olduğunu, kimlerin AK Parti aleyhinde neler yaptığı herkesin malumu. Tarih kimin ne kadar dürüst ve memleketine bağlı olduğunu gösterecektir?”.. Bu sözler, seçim yenilgisinin duyguları olarak görülse de, aslında malumun ilanıdır?..

***

Peki, Dicle neden el değiştirdi!?.. 2019 seçimindeki  seçim sonuçlarına bakıyorum!? HDP/DEM’in adayı, Felat Aygören.. Aldığı oy, yüzde 50.86. Ak Parti adayı ise yüzde 42.28 oy almış… Malum Aygören daha sonra, 2021’de, HDP’den ayrılıp, AK Parti'ye geçiş yaptı…

***

31 Mart’ta Aygören Ak Parti’den aday olarak, seçime girdi!.. Aldığı oy, yüzde 26.57.. DEM’in aldığı oy, yüzde 48.33!.. Yani Dicle Ak Parti’nin elinden gitti.. Peki, 2019’da yüzde 42.28 oy alan AK Parti adayı, Halit Aydın bu seçimde ne yaptı?..

***

O da bir çok AK Parti küskünü gibi; Yeniden Refah’tan aday oldu.. Bu seçimde aldığı oy yüzde 12.16.. Sebep sonuç ilişkisine geldiğimizde; Dicle’de feodal yapının, aşiretin kendi içinde kutuplaşmanın, sonucuyla, parti içi çekişme, küskünle”, kaybın kefesini ağır bastı!..

***

Hazro!.. AK Parti’nin 2019’a göre, mevcut belediyeler hanesine yeni ve taze, seçim kazandırdığı tek ilçe!?. Bir önceki seçimde, HDP seçimi kazanmıştı yüzde 52.61 ile.. Ak parti de ikinci sırada, yüzde 45.46!.. Bu seçime baktığımızda, oy yüzdelikleri yer değiştirmiş!..

***

Tabi Hazro için, seçmen taşıma polemikleri, tartışmaları ve itirazları vaki!.. YSK itirazlara dair ne karar verir bilmem!.. Ama görünen oy yüzdeliği açısından; AK Parti Yüzde 50.18’le seçimi kazanan, taraf!.. Başkan Fuat Mehmetoğlu!.. DEM’in oy oranı yüzde 45.62..

***

Çermik!? Bu seçimde en çok konuşulan, tartışılan ve kıyasıya siyasi mücadelenin sahnelendiği Diyarbakır’ın ender ilçesi oldu.. Bir önceki seçimde de benzer bir yarış vardı.. Ancak Çermik feodalitenin karar kılıcı olduğu gerçeği, bir kez daha kendini idame etti!..

***

Parti içi, çekişmeler, aileler arasındaki hesaplar vaki olsa da!.. Karamehmetoğlu bu seçimde oy yüzdeliği noktasında, yüzde 15’lere varan bir düşüşle, seçimi yüzde 25.07 ile kazandı.. Ki, 2019’de yüzde 40,07 ile kazanmıştı.. En yakın rakibi CHP değil, HDP/DEM adayı idi!.. Aldığı oy, yüzde 25,54..

 ***

Bu seçimde, rakip ağırlıklı CHP oldu.. CHP yüzde 23 aldı. Yeniden Refah yüzde 22.46.. HDP ise yüzde 22.35.. Diyarbakır’ın seçime katılma oranının en yüksek olduğu ilçelerin başında Çermik’in geldiğini de, okursak!..

***

Karamehmetoğlu’nun bu ikinci dönemi olacak.. Aslında, üçüncü.. Çünkü, 2016’da Belediye Başkanı Mehmet Akdağ’ın vefatının ardından, yapılan ara seçimde, aday olup, seçimi kazandı!.. O günden bu yana, başkan!?. Zaten, Çermik tarihi geçmişiyle hep merkez sağ kulvarında yönetile gelen bir ilçe!?.  (DEVAMI YARIN)

***

ERDOĞAN’IN UYARISI…

Erdoğan MYK’sını topladı.. 4 saat sonra, Ömer Çelik konuştu. Ama Erdoğan toplatında neye dikkat çekti, o biraz saklı tutuldu..  Sonuç değerlendirmesi kadar Erdoğan’ın a takımını haset edici şekilde uyardığını söylemek mümkün.. Aktarılan kulis bilgilerine göre, Erdoğan’ın sıraladığı uyarı maddeleri şöyle;

***

BİR.. Şahsım dâhil bu masanın etrafında oturan hiçbir arkadaşım, 31 Mart seçim sonuçlarının sorumluluğundan kaçamaz. Başkalarını hesaba çekmeden önce kendimizi hesaba çekeceğiz. İğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batıracağız.

***

İKİ.. Bütçe disiplinini bozmadan, üzerimizdeki bu baskıyı (Maaş zamları) hafifletmeye çalıştık; ama muvaffak olmadık.  Son 22 yılda tam 17 kez sandıkları bizim için patlatan milletimizin, 31 Mart’ta bizi CHP’nin arkasına niçin ittiğini çok iyi analiz etmeliyiz. Ya başından sonuna kadar işimizi dört dörtlük yaparız ya da çok daha ağır bedeller ödemekten kurtulamayız.

***

ÜÇ… Hatayı, kusuru, yanlışı millette aramak, bizim geleneğimizde asla yoktur. Ya başından sonuna kadar işimizi dört dörtlük yaparız ya da çok daha ağır bedeller ödemekten kurtulamayız. Milletin sinesinden doğmuş bir siyasi partinin en büyük düşmanı vatandaşla arasına duvarlar örmesidir. Hiç kimsenin 22 yıllık birikimi heder etmesine izin veremeyiz.

***

MİLLİYETÇİ OYLAR NEREYE GİTTİ?

MHP, İyi Parti, Zafer Partisi!.. Hepsi bu seçimde oy kaybetti.. Parti tabanı noktasında; Milliyetçi kesim nerede?!.. Bunların oyları sol-sosyalist kesilen CHP’ye mi gitti?.. Yanıt için; beri gelinsin!?.

***

GÜNÜN SÖZÜ…

Kendi iç muhasebesini yapamayanın, sahadaki mücadelesi nafilenin ötesine gitmez!..