TAKIMLARIN ZAMANA İHTİYACI VAR

Diyarbekirspor ve Amedspor sonuç bazında sezona iyi başladı diyebiliriz. Diyarbekirspor  ilk 2 maçını kazanırken, Amedspor ise 4 puan aldı. Takımların oynadığı futbol şu an için istenilen düzeyde değil. İyi olan şimdilik sonuçlar.

Diyarbekirspor, iki maçını da sıcak hava koşullarında oynadı. Yeni kurulan bir kadro, ilk defa bir arada oynayan futbolcular topluluğu. Geçen sezondan kalma sadece 3 futbolcu var. Bunların 2’si zaten yedek. Buna rağmen 6 puan almak önemli. Bireysel bazda iyi ve yetenekli oyuncular var. Takım pas yapıyor, teknik heyetin bir oyun planı var. Skor ne olursa olsun oyun disiplinine sadık kalıyor. Zaten bu sayede iki maçta da goller sonradan geldi. Bu çok önemli. Ama eksikler var. Hücüm hattında neredeyse forvetsiz oynuyor. Ozan Papaker yeni sakatlıktan çıktı, zamana ihtiyacı var. Bu mevkiye ayrıca takviye de lazım. Savunma hattı iyi ama buraya da takviye lazım en azından alternatif olarak. Sağbek Savaş Polat iyi oyuncu. Solbek Canberk Dilaver iyi ama disiplinsiz. Ne zaman ne yapacağı belli olmuyor. Zaten Serik maçının son anlarında hiç gereği yokken hakeme yönelik tepkisi nedeniyle kırmızı kart görerek takımı 10 kişi bırakması bunu gösterdi. Alternatifinin olması şart. Orta saha zaten iyiydi ,şimdi Bünyamin Yürür transferiyle daha da güçlendi. Serik maçında muhteşem bir golle galibiyeti getiren Bünyamin Balat, önceden bildiğimiz kaliteli bir ayak. Geçen sezon Şanlıurfaspor’un şampiyonluğunda çok etkili oldu. Şanssız bir sakatlık geçirmişti, yeni yeni toparlanıyor. Takıma çok katkısı olacak. Yasin Dülger, Burak Asan, stoper Tolga Kalender ve oyuna sonradan giren Arda Okan da öyle. Bunların iyi oyuncular oldukları apaçık ortada. Yapılacak birkaç doğru takviye ile takım daha da iyi olur. Kemal Kılıç hem tecrübeli hem de bu ligleri iyi bilen kurt bir teknik adam. Takıma olan etkisini gösteriyor. Takıma ayrı bir hava katmış durumda.

Birkaç söz taraftarlar için olsun. Yıllardır yaşanan başarısız tablodan dolayı bir küskünlük söz konusu. Bu gayet doğal. Birkaç galibiyetle şartlar tersine döner. Takım umut verirse ve taraftar da bunu anlarsa tribünler dolar. Taraftar sadece güzel bir ışık bekliyor. Yönetimin güçlendirilmesi ve takımın şehirle bütünleştirilmesi lazım. Bunun için sosyal etkinlikler yapılabilir, çalışmalar ve projeler yürütülebilir. Dediğim gibi takım umut verirse insanlar peşinden sürüklenir.

Amedspor’un zaten taraftar sorunu yok. Dünyanın neresine giderse gitsin taraftar geliyor. Öyle ki taraftar yasağı olan bir maça da geliyor. Anlamsız taraftar yasağı uygulanıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Bu durum ülkenin imajına da zarar veriyor. Çok kötü bir izlenim. Bunun artık kaldırılması lazım. Her takımın taraftarı gibi Amedspor taraftarı da takımımın yanında olabilmeli. Bunun ülke sporuna da faydası olacaktır. Bu yasaklara dur denilmezse o zaman bu ligleri oynatmanın ne anlamı var ? Amedspor forması giyen aileye yapılan saldırı çok çirkin ve küstahça. İnsanlık dışı bir anlayış, barbarca bir yaklaşım. Hele ki kadın ve çocuklara sırf başka takımın formasını giyiyor diye saldırıp linç etmek. Kınamak yetmez, en ağır cezalar verilmelidir.

Amedspor’da bu sezon her şey yenilendi. Yönetim, kulüp yapısı, takım kadrosu, teknik heyet. Hatta taraftar organizasyonları.Her şey silbaştan. Yeni hedefler, yeni umutlar. Kulüp tarihinin en büyük harcaması yapılarak “tek hedef şampiyonluk” denildi. Telafisi olmayan bir sezon olarak bakılıyor. Takımın çok geniş bir kadrosu var. İki iddialı 11 çıkar. Sonuç bazında 2 maçta 4 puan fena değil ama 6 puan da olabilirdi. Futbolcuların tecrübesi, geçmiş başarıları, yetenekleri ortada. Hepsi özenle seçildi. Teknik heyete hiçbir mazeret imkanı verilmedi bu anlamda. Yönetim üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Fiziksel anlamda ilk haftalar zor olur. Yeni kurulan takımlar için sancılı geçebiliyor. Amedspor, Sarıyer karşısında çok rahat galip gelebilirdi. Son vuruşlarda beceriksizlik vardı. Çok net pozisyonlar kaçtı.

Mehmet Özdıraz takıma ayrı bir güç katmış. Gökhan Alsan sezona iyi başladı. Tam bir lider gibi. Enes Durmuş hücümda çok hareketli. Yeni transfer Yılmaz Ceylan da öyle. Bireysel olarak henüz form tutmayan isimler var. Zamanla onlar da iyi olacak diye düşünüyorum. Şu an için takımın en önemli sorunu tempo eksikliği. Bunun teknik heyet tarafından giderilmesi lazım. Bu ligde temposuz başarılı olamazsınız. Teknik kapasitenin yanında aslolan mücadele ve tempodur. Bunlar aşıldığı zaman Amedspor çok daha iddialı hale gelir diye düşünüyorum.

Gelelim şehrin efsanesi Diyarbakırspor’a. Daha net ifadeyle ülke futbolunun efsanesi ve bölgenin marka değeri Diyarbakırspor. Deprem felaketi nedeniyle geçen sezon amatör ligler yarıda kalmıştı. Grup lideri olduğu için TFF kararıyla yeniden BAL Ligi’ne yükseldi. Bu durum gayet tabi herkeste heyecan yarattı. Beklentiler var, umutlar var. Doğru işler yapılırsa, geçmişteki hatalardan ders alınırsa bu yıl Diyarbakırspor neden 3.Lig’e yükselmesin? Bu şehrin de bu bölgenin de,hatta Türkiye’nin de Diyarbakırspor’a ihtiyacı var.