BAYRAM NAMAZI

Nefsin terbiyesi, fakirin halini anlama, açlık ve susuzluğun ne manaya geldiğini yaşayarak, Allah'ın nimetlerinin kıymetini anlamamıza vesile olan bu seneki Ramazan orucunun sonuna geldik.  Allah kabul etsin.            Orucu, mazereti olmaksızın tutmayanlar mutlak zararda olanlardır, Rabbimizden onların hidayet olması için dua etmek düşer.

      Hiçbir engel yokken ve de canımız çektiği halde sırf Allah rızası için yemeyip, içmeyip cinsi ilişkide bulunmayarak tuttuğumuz orucumuzun sonunda elbette bayramı hak ediyoruz.

       Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Medine'ye geldiğinde Medinelilerin iki (bayram) günleri vardı. O günlerde oynayıp eğlenirlerdi. "Bu iki gün(ün mana ve mahiyeti) nedir?" diye sordu.

       "Biz cahiliye devrinde bu günlerde eğlenirdik!" dediler. Aleyhissalatu vesselam:

       "Allah, bu iki bayramınızı onlardan daha hayırlı diğer iki günle değiştirdi: Kurban bayramı, Fıtır bayramı" buyurdu..."Ebu Davud, Salat 245, (1134); Nesai, Iydeyn 1, (3, 179)

        Bayram namazı nasıl kılınır;(Şafii mezhebi)

       Bayram namazı; Erkek, kadın, hür ve köle her müslümanın kılması sünnetül müekkedir.      Münferiden(kendi başına) kılınsada cemaatla kılınması daha efdeldır. İki rekaat olup kamet getirilmez bunu yerine  اَلصّلَاةُ جَامِعَةً   (selatül camie)

          Kılınışı;

       Namazdan önce bir şey yemek ramazan bayramında sünnettir. Tekbirler arefe güne akşam namazından, bayram namazı kılınana kadar söylemek sünnettir. Kaza namazı olanlar da kılsın,   cemaatla kılınacaksa niyet getirilir; Niyet ettim Ramazan bayramı namazını kılmak için uydum hazır imama." akabinde Allah u ekber diyerek  tekbir getirilip eller bağlandıktan sonra "vecehtü"  okunur ondan sonra yedi tekbir getirilir, her iki tekbir arası orta uzunlukta bir ayet kadar beklenir  ve:     سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُلِلّهِ وَلآ اِلَهَ اِللّه وَاللَّهُ اَكْبَرُ  (Sübhanellahi vel hemdulillahi ve la ilahe illellahu ve llahul ekber) ondan sonra Fatiha ve zammi sure okunur, birinci rekaat tamamlanır.

         İkinci rekata başlamadan önce bu defa beş defa tekbir alınır ve her tekbir arası yukarıda yazılan dua okunur. ikinci rekaat bitirip selam verdikten sonra imam minbere çıkar ve iki hutbe okur, birinci hurbede dokuz tekbir getirilir ve hutbe okur (ıftır sadakası ile ilgi hutbe okuması daha uygundur) oturur ve ikinci hutbe için kalktığında yedi tekbir getirir ondan sonra ikinci hutbeyi okur. Hutbe bittikten sonra namaz biter. İstenirse camidekiler birbirleri ile bayramlaşılır ve dağılır.

          Hanefi mezhebi;

          Bayram namazı, Erkek, akıllı, baliğ, hür, sıhatlı ve mukim olan herkese vaciptir

          Kılınışı;

Kamet getirilmez yerine "Esselatü camiatün" diye seslenir. Niyet edilerek "Allah rızası için bayram namazını kılmak için uydum hazır imama"  deyi tekbir getirilir ve eller bağlandıktan sonra "Sübhaneke" okunur sonra üç defa tekbir getirilir ve her tekbir arası "Süphanellehi vel hemdulillahi ve ilahe ilellahu ve llahu ekber"  sonra narmal namazlardaki gibi fatiha ve zammısure okunur birinci rekaat tamamlanır ikinci rekatta  fatihadan önce yine üç defa tekbir alınır.

Hutbelerin okunması sünnettir. Toplamda on dört tekbir getirilmelidir.

DUA VE SELAMLARLA BAYRAMINIZI KUTLARIM