BOŞ KONUŞMAK

Boş söz söylemek hoşumuza giden davranışların başında gelir. Üzerine vazife olmadığı halde durumdan vazife çıkararak konuşmak, akıl vermek veya dini konuda fetva vermek...

Dünya ve ahirete faydası olmayan, toplumsal yararı bulunmayan, yalan veya faydasız sözleri dinimiz nasıl karşılamaktadır? Boşboğazlık ederek sarf ettiğimiz sözler boş olarak mı değerlendirilir?

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve selem bir hadislerinde:" Çok konuşan çok Yanılır, çok Yanılanın Yalanı çoktur. Yalanı çok olan da Cehenneme layıktır." (taberani.)  Boş konuşmanın başımıza açtığı en büyük sıkıntı budur.

Bir de çok konuşurken hikmetli konuşmak, ne dediğimizi bilmek, faydalı ve de yararlı bir şeyler anlatmak vardır, iyi, hoş ve hikmetli olan bu tür konuşmaların da faydası çoktur.

Hz. Bilal bin Haris Müzenî radıyallahu anh diyor ki; Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’in şöyle buyurduğunu işittim; 

 “Sizden biri Allah’ın hoşuna giden öyle bir söz söyler ki, kendisi onu fazla önemsemez. Ancak o söz sebebiyle Allah'u Teâlâ ondan kıyamet gününe kadar razı olduğuna karar verir... Sizden biri Allah’ı gazablandıran öyle bir söz söyler ki, onu kendisi fazla önemsemez ancak o söz sebebiyle Allahu Teâlâ ona kıyamete kadar gazab ettiğine karar verir.” Tirmizi.

Az konuşmak, sükut etmek, dinlemesini bilmek fazla konuşmaktan daima iyidir. Çünkü yüce Allah insana iki kulak verip bir dil vermesi adeta "iki kere düşün bir söyle" demesi gibidir.

Yüce Allah Müminun suresi 3 ayette;  

 “Onlar ki, boş (sözden) ve faydasız işten yüz çevirirler.” Boş ve faydasız sözlerden uzak durmak Müminin sıfatlarından dır. Yine Allah Hucurat suresi 6; “İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen (dediklerini yazan bir) melek bulunmasın."

Geçenlerde bir camiye gittim, yaşlı bir adam uzanmıştı, müezzin kamet getirince bir amca nazikçe "Kalk namaz kılalım" dediğinde başka birisi "Günahtır yaşlıdır, kaldırma, namaz kılamaz." Bu söz üzerine ben "Hem yaşlı hem de namaz kılamaz, gideceği yerden(öldükten sonra) ilk hesap vereceği şey namaz." deyince adam "Yaşlıdır akıntısı var namaz kılamaz." ben "Bak ben hocayım akıntısı olana "sılsıl bevl denilir" ve nasıl abdest alıp namaz kılacağı kitaplarda anlatılır." Adam "Ma bende Hacıyım, dinen kılamaz hem cemaatle kılarsa tüm cemaatin günahı onun boynuna girer." Mübarek sanki hacca gidince hoca da olmuş. Yanlış ve boş konuşmanın bariz örneği. Farz edelim ki mahşer yerindeyiz namaz kılmayan o adama "Niçin namaz kılmadın?" diye sorulduğunda adam "Şu camide ki adam namaz kırmamam gerektiğini söyledi" derse bu defa o adama: "sen neye dayanarak namaz kılamaz dedin. İşte Kur'an, sünnet ve onlardan çıkan hükümleri içeren ilmihal kitapları namazdan muaf hiç kimse yok" denildiğinde ne cevap verecek? 

Yine bir adam "rahatsızım kürsüde namaz kılabilir miyim?" diye sorduğunda yarım hoca birisi hiç soru sormada "Nasıl rahat ediyorsan öyle kılabilirsin" dedi ve adam da kürsüde namaz kıldı, kıyam, ruku, secde yok oysa camiye yürüyerek gelmişti. dayanamadım adama "Ayakta dura bilirmisin?" Adam "evet" "peki eğilip bir şey alabilir misin" "evet" "otura bilir ve de alnını yere koyabilir misin" "biraz sıkıntı var ancak yapabilirim." "farz namazlarını düzgün kıl, sünnetler de oturark kılabilirsin." dedim. Şimdi bu adam Kıyamsız, Ruku ve secdesiz bir namaz kılsa ve kıyamet gününde bunun hesabı ona sorulsa ve o da "şu adam bana dedi" dese eksik ve yanlış bilginin hesabını nasıl verecek.

Atalarımız ne demiş "Konuşmak gümüşse süküt altındır." Hele dini konularda kanuşacağımız zaman aklımıza ilk geleni değil en iyi ve doğru bildiğimizi anlatmaya çalışalım "kaş yapayım derken göz çıkarmayalım."

Hz. Muğİre radıyallahu anh diyor ki: Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu; 

 “Allahu Teâlâ sizin için üç şeyden hoşlanmaz: 

1- Faydasız konuşmak ve dedikodu yapmak, 

2- Malı zayi etmek, 

3- Çok soru sormak.” Buhari

Bazende "Peygamberimiz" diye başlayıp devam eden sözler, sorduğumuzda bu sözleri Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem mi söyledi? "Bilmem hocadan işittim" demesi. Anlattığı söz Peygambere ait değilse? bazende " Bunu yapmak farz, sünnet, günah" gibi sözler sorduğumuzda "Ben böyle düşünüyorum" der. Ya işin ahiret boyu hele yanlışsa "Allah ve peygamber adına söylemek" En büyük günah.

Hz. Ebû Hûreyre radıyallahu anh’dan rivayet edilmiştir: Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem buyurdu ki; “Bir kimse, “İnsanlar helak oldu” derse, kendisi onlardan fazla helak olmuştur.Müslim.

Hz. Enes bin Mâlik radıyallahu anh diyor ki: Sahabelerden biri vefat etti. Başka bir şahıs (merhuma hitab ederek), 

 “Seni Cennetle müjdeliyorum” dedi. Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ona, 

“Sen bunu nasıl söylüyorsun? Halbuki sen işin hakikatini bilmiyorsun. Belki de o faydasız ve boş bir söz söylemiş veya ver­mekle eksilmeyen bir şeyde cimrilik etmiştir.Tirmizi

DUA VE SELAMLARLA