DİYARBAKIR İL MÜFTÜLÜĞÜNE ÇAĞRIMDIR.

"Camiler ve din görevliler haftası" münasebeti ile Sn. Diyarbakır il müftüsü ve ilçe müftülerinden bir isteğim var, o da hayırla anacakları Diyarbakır'a yakışan bir cami yaptırmaları veya  öncü olmalarıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı 1986 yılından beri Ekimin ilk haftası "Camiler Haftası" 2003 tarihinde buna ilaveten din görevlilerini de eklenerek "Camiler ve Din Görevliler Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yılki temayı ise " Cami ve Kitap"  olarak belirlemiştir.

D.İ.B Sayın GÖRMEZ hocamız kısaca;

"...Allah Resulü (sas) İslâm medeniyetine ilk harcı camiyle koymuştu. Onun inşa ettiği mescit hem Müslümanları bir araya toplayan bir ibadet mekânı hem de bir mektepti. Ashab-ı Suffe başta olmak üzere ilme meraklı, bilgiye hasret, irfana susamış nice insan bu mescitte aradığını bulmuştu. Kur’an vahyi burada yazıya dökülmüş, Hz. Peygamber’i dinleyen, dinlediğini aynı şekilde bir başkasına aktarmak isteyen ve kısa notlar halinde kaydeden sahabe-i kiram burada yetişmişti. Cehalet ve taassubun giderilmesi, hak ile batılın ayırt edilmesi, mağduriyetlerin sona ermesi, İslam toplumunun güçlenmesi, gönüllerin arınması, nefislerin tezkiyesi hep cami ile Kitabın buluşması sonucu gerçekleşmişti."

1-7 Ekim tarihleri arası "Cami ve Kitap" haftası olarak kutlanacak olan "Camiler ve Din Görevlileri" haftası  münasebeti ile Sn. Başkanımızın: "islam medeniyeti ilk harcı cami ile kurmuş" Peygamberimizin Medine hicretinde ilk yaptığı icraatın cami ve işlevine işaret etmesinden cesaretle, Diyarbakır il Müftülüğüne bir çağrıda/istekte bulunacağım:

Diyarbakır Surların dışında ve Lise caddesi ile Urfa kapıdan başlayıp Ali Emiri 1-8 tum sokakları, Dağ kapı, Elazığ cad. okullar, Büyük şehir beld. Adliye, Eski askeri has, Veni vidi hastahanesi, askeri lojmanlar, iş merkezleri, Selahaddini Eyubi devlet hastahanesi, eski sigorta hastanesi, sinemaların bulunduğu alan, ordu evi bölümüne kadar yaklaşık 50 binden fazla kişinin bulunduğu alanda, eski sigorta hast camii(Küçük bir yer) Veni vidi hasta, arkasında Hasan değer cam. Birde Eski sigorta yanındaki MTA Binası altı (o da otel olduğu için kapatıldı) bir sonraki sokakta, Bar bitişiği ve kahve ile aynı girişi kullanan yer altında bir cami? dışında benim bildiğim cami yok eğer yanılmışsam özür dilerim.

Sayın Müftü ve müftülerim; madem dinimizde cami bu kadar önemli ve de D.İ.B. Böyle bir hafta düzenlemiş sizlerde Diyarbakır'ın en işlek ve nüfusun en yoğun olduğu böyle bir yere Sayın Başkanımız GÖRMEZ beyin değindiği gibi bir cami yapma girişiminde bulunsanız olmaz mı?

Bu güne kadar Diyarbakır'da görev yapan müftülerin kişisel girişim ve çabaları ile cami yaptıklarını duymadım ve de bilmiyorum yanlışım varsa özür dilerim. Ancak gönül isterdi ki her gelen müftü arkasında bir eser bırakmış olsalardı,Müftülük odalarında adlarını ve fotoğraflarının yanında yaptıkları camilerde isimleri olsaydı, yapılmamış bana göre bir eksiklik.

Evet siz değerli il ve ilçe Müftülerimiz den özellikle Selahaddin'i Eyyubi Hastanesi yakınlarında (küçük ve bakımsız camiden bağımsız) Selahaddin'i Eyyubi'ye yakışır bir cami inşaatı girişiminde bulunmanızı talep etmekteyim.

İnanın böyle bir girişimde bulunsanız tüm Diyarbakır halkını yanınızda görürsünüz. Devletimizi, il mülki amirleri böyle bir girişim karşısında size destek vereceklerinden emin olabilirsiniz. Yeter ki siz böyle hayırlı bir işe talip olun ve de öncü olun, dualar hep sizinle olacak.

Müftülük denince akla ilk gelen şey cami ve cemaati dır, sizin sosyal alanda, fakirlere yardım konusunda çalışmalarınız var, bir de Cami yaptırma ve ya öncü olma gibi bir faaliyetiniz olsa daha iyi olmaz mı?

Diyarbakır Sur'la çevrili alanın içine baktığımızda ecdadımız Osmanlı her gelen padişah adına yakışır bir cami inşa etmiş.

Cumhuriyet dönemi gelen valiler de okul yapmışlardır, ancak ilimizde görev yapan Müftüler cami yaptığını duymadım ve de bilmiyorum.

Diyarbakır'da ciddi anlamda cami ihtiyacı var, özellikle yukarıda belirtmeye çalıştığım alanda ise bu ihtiyaç had safhadadır. Hele eski ssk binasının yanında bulunan MTA binasının zemin katındaki caminin kapatılıp yerine otel inşaa edilmesi, ihtiyacı daha fazla artmıştır.

Cami yapmanın, yaptırmanın dinimizde ne kadar önemli olduğunu siz hocalarım benden daha iyi bilirdiniz.

Sayın İl Müftüm, sur, yeni şehir ve diğer ilçe müftülerim halka liderlik edin, halkla hareket ederek  özellikle Dağ kapı'nın sur dışındaki alanda, veya Selahaddini Eyubi hastahanesine yakın bir yerde Diyarbakır'a yakışır bir caminin inşası için rehberlik edin, arkanızda hayırla anılacağınızı bir eser bırakın.

Bu temenni ve isteklerle sizin aracılığınızla tüm diyanet camiasının "Camiler ve din görevliler haftasını" kutlar başarılar dilerim.

DUA VE SELAMLARLA