GÜNDEMİMİZ NE ZAMAN NAMAZ OLACAK?

Günümüz hengamında farklı bir konuyu yazmaya çalışayım. Malumdur ki bu günlerde darbe dışında bir şeyler yazmak ilgi çekmez çünkü; hangi tv. kanalını veya internet sitesini açtığımızda yoğunluklu olarak darbeden söz eder. Kim yapmış? neden yapmış? nasıl yapmış?... sorular ve cevaplar farklı kişi ve kanallarda anlatılır.     

Aslında anlatılanlar bir birini teyit etmekte, aynı olayı farklı biçimde anlatılmaktan öteye gitmemektedir.

Bende aynı bilgilerin tekrar etmek istemediğimden bizi dirrek ilgilendiren NAMAZ konusunu yazmaya karar verdim.

Günümüzde bil hakkı ile önem vermediğimiz konulardan biri de namazdır. Ülkemizde büyük çoğunluğu Müslümanım demesine rağmen, "dinin direği" olan namazı, yine büyük çoğunluk tarafında kılınma maktadır, kılanların  bir kısmı sadece Cuma namazını, ancak az bir kısmı düzgün biçimde günde beş vakit ve camide kılmaya özen göstermektedir. Yine üzülerek belirteyim ki namaz kılanların da büyük bir kısmı; namazın farz, sünnet, müstahap, adap... bilmemekte taklidi biçimde namazını kılmaktadır. Hele namazın hikmeti ve manevi manası hakkında ise çok az kişi bilgi sahibi olmaktadır.

Namaz; hayatımız için öncelik sırası olarak ne durumda? hiç düşündük mu? veya yapmamız gerekenleri sıraya koyduğumuzda namaz kaçıncı sıradadır? Olmazsa olmaz dediğimiz şeyler içinde namaz var mıdır? samimi biçimde düşünelim ve cevaplarımızı ona göre verelim.

Kur'an: "Sizi cehenneme sürükleyen sebep nedir? Derler ki: ‘Biz namaz kılanlardan değildik’.” Müddessir/42

“Kıldıkları namazın önemini kavramadan namaz kılanların vay haline” Mâun/4-5

Şimdi Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve selleme kulak vererlim;

“Kul ile küfür arasında namazı terk etmek vardır” (Ahmed İbn’i Hanbel)

“Namaz kılmayanın İslâm’dan payı yoktur, namaz kılmayanın dini yoktur.” (Taberani)

“Mazeretsiz ve kasden namaz kılmayanın adını ALLAH C.C. cehenneme gireceklerden biri olarak cehennemin kapısına yazar” (Ebû Nuaym)

Madem ki ölümü ortadan kaldıramıyoruz, eceli gelen, zamanı dolan ölüm şerbetini içiyor bir gün bizde bu şerbeti tadacağız.

Şimdi burada iki alternatif var biri ahiretin varlığına iman diğeri inkardır. İnkar inanmadığı için öyle muamele görecek ebedi cehennemi boylayacaktır.

İnanan da üç guruba ayrılacak; Biri inandığı gibi gücü nispetinde amel edenler onlarda inandıkları için karşılığı "Allah ondan razı onlar da Allah'tan razı" olacakları cennete girecektir.

Bir kısmı da iman edip tembellik edip ancak tövbe edenlerdir ki Allah"dilediğini af dilediğini azap edecek" inşaAllah af olurlar.

Bir de Müslüman olduğu halde namazını kılmayan veya eksik kılıp tövbe etmeden ölenler,  maalesef Müslümanım diyenlerin büyük çoğunluğunu teşkil ederler. Bunlarda bazıları "Kalbimiz temiz" deyip namaz kılmayanlar dır ki onlar gerçekten acınacak kimselerdir, sadece namazla cennete girilmeyeceği gibi namazsız sa hiç cennette girmeyeceği bir gerçektir. Kalbin temizliği namazı kılmakla olduğunu, kılınmayan her bir namazın kalbi kirlettiği bilmeleri gerekir. Namaz kılmadan ve de tövbe etmeden ölenlerin hali:

"Ama kimin de tartısı hafif gelirse. İşte onun annesi ( varacağı yer) Haviyedir.  Sen haviyenin ne olduğunu  ne bileceksin.  O kızgın bir ateştir."(Karie suresi 8-11) ve "Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükafatını görecektir. Kimde zerre ağırlığınca bir kötülük isterse onun cezasını görecektir." (Zilzal 7-8)Ahiret yurdunda Namaz kılmayanlar da kılmadıkları namazların azabını çekerler.

Peygamberimiz sallallahu ve sellem:

"Hiçbir mazereti olmaksızın ve kasten namaz kılmayanın ALLAH C.C. bütün iyi amellerini siler, tövbe edip yeniden ALLAH’a dönünceye kadar onunla hiçbir ilgisi kalmaz” (İsfahani)

"Kıyamet günü kulun ilk hesap konusu ve ilk gözden geçirilecek amel hanesi namazdır. Bu konudaki hesaplaşma iyi geçerse kul kurtulur, bozuk geçtiği taktirde ise aldanmış ve hüsrana uğramış olur." (Taberani)

Maalesef dinİmizin bu kadar önem verdiği Peygamberimizin "gözümün nuru" dediği  namazı gereği gibi önem vermiyoruz. Tuttuğumuz takımı, tarafı olduğumuz siyasi partiyi, Tv. dizisini, şarkıcıyi, dansçiyi, popçu... hakkında çok bilgi sahibi olduğumuz halde ebedi hayatımızı ilgilendiren ve ahiret yurdunun olmazsa olmazı olan Namaz hakkında yeterli bilgiye sahip değilsek vay halimize.

DUA VE SELAMLARLA.