KERBELA VE HZ. HÜSEYİN

Allah katında haram bir ay olan "MUHARREM" Ziyade hürmetli manasına da gelmektedir. Muharrem aynı zamanda hicri yılbaşı ,yeni senenin ilk ayıdır.

         Muharrem ayı ve aşure günü kimine göre matem, kimine göre de kurtuluşun adıdır.

        Aşure günü ve önemi İslamdan önce de bilinmekte ve kutlanmakta idi bunun;

         Semavat,arz,arş,cennet,cehennem,gökler,yer,güneş,ay,yıldızlar yaratıldı.

        Adem a.s.yaratıldı.cennete girdi.tevbesi kabul edildi.

        İbrahim a.s. doğduğu ve ateşten kurtuldu.

        Musa a.s. firavun zulmünden kurtulup firavun helak oldu.

       Nuh a.s.ın gemisi tufandan kurtulup karaya çıktı... Ve buna benzer olaylar nedeni ile bu günün kutlanması ile Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem;

       Hz. Ali (K.V)de şöyle rivayet etmektedir:

       "Ben Rasülüllah s.a.v.'in yanında otururken bir adam ona;

       -Ya Rasülellah! Ramazan ayından sonra hangi ayda oruç tutmamı emredersiniz? deyince Rasülüllah (s.a.v.);"Ramazan ayından sonra oruç tutacaksan Muharrem ayından tut!Çünkü O' Allahın ayıdır.O Ayda bir gün vardır ki,Allah bir kavmin tövbesini o günde kabul etti.ve diğer bir kavmin tövbesini de o günde kabul edecektir."buyurdu.

        Matem Ay'ı olarak Muharrem:

       Tarih 10 Ekim 680'ı gösterdiğinde, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemim ciğer paresi, gençlerin efendisi Hz. Hüseyin ve onun ahalisi ile toplam 70 kişinin bu günkü Irak sınırları içinde yer alan Kerbela da hunharca şehit edilmesi ve tüm İslam aleminin gönlünde derin bir acı bırakmış olmasıdır.

     Olaylar 655 yılında başlayıp, 656 yılında Hz. Osman(ra) şehit edilmesi ile Hz. Ali (ra.) halife olması olayları araştırıp gerçek faillerinin bulunması için çaba harcaması,ancak soruşturmanın yavaş olması neticesinde, Hz. Osman (ra) amcasının oğlu Hz. Muaviye(ra) ile Talha, Zubeyir gibi Aşere-i mübaşere olan sahabelerle Hz. Aişe (ra) ve diğer akrabaları soruşturmanın hızlandırılması ve katillere kısas uygulamasını istemeleri, Hz. Ali (ra) ortalığın yatışması için biraz beklemeleri gerektiği istemesi ile neticesinde "Cemel" vakası olmuş,  Hz. Talha ve Hz. Zübeyir şehit olmuş, Hz. Aişe de Medineye gönderilmiştir. Netice itibari ile  Hz. Muaviyenin Halifeliğini ilan etmesi ile Hz. Ali ile Hz. Muaviye arasında sıkıntılar yaşanmasına  sebebiyet vermiştir.

       Hz. Ali yaklaşık 5 yıl halifelik yaptıktan sonra 661 yılında Hariciler'den Abd’ûr-Rahmân İbn-i Mûlcem tarafından gerçekleştirilen bir suikastle şehit edilmiştir.

      Hz. Ali (ra) şehadetinden sonra Hz. Muaviye 20 yıllığına hilafet makamına oturmuştur.

      Ehli sünnet ve cemaat alimleri Hz. Osman'la başlayıp Hz. Ali ile devem eden olaylar hakkında ileri geri konuşmamayı tavsiye edip, ölen ve öldürülenlerin cennetlik  ve hüküm Allah'ın olduğunu  o da ahirette bunu icra edeceğini belirtirler.

       Yezid halife olunca Medine valisine bir mektup yazarak, kendisine itaat etmesini istemesi, Hz. Hüseyin Kûfe ehlinin kendisine bağlılıklarını ve Kûfe'ye gelip halifeliğini ilan ederse destekleyeceklerini bildiren mektuplar(18 bin mektubun)  gönderilmişti.

       Medine'de bulunan sahabelerin ısrarlarına rağmen Hz. Hüseyin bu teklifleri ciddiye aldı ve yaklaşık 70 taraftarı ve ailesi ile Kûfe'ye doğru yola çıktı.

        Küffe halkı; biad edeceklerini, kendisini koruyacaklarını bildirip halifeliğini ilan etmesi için çağırdıkları Hz. Hüseyin'e hıyanet edip onu ve ehlini Muharrem ayının ilk günü Kerbela’da Yezidin askerleri tarafından etrafı sarılmalarına seyirci kalmışlardır.

       On gün boyunca Fırat nehrine yakın bulunmalarına rağmen susuz bırakılarak Yezide biat etmesini istemiş Hz. Hüseynin bunu red etmesi ile 70 yakın ehli beytle beraber hunharca şehid edilmiştir.

      Kerbela acının adıdır, Ben Müslümanım diyen değil insanım diyen herkesin onaylamadığı katliamdır. Peygamberin en sevdiği Hz. Hüseyin ve ahalisini şehit eden insanlıktan ve İslamdan nasiplerin almayanları lanetle anılacakları yerin adıdır.

       Kerbela ve Muharem ay'ı bu ciheti ile matem ayıdır, makam ve iktidar hırsının insanlara neler yaptığının bariz bir örneğidir.

        Kerbela tüm ümmetin ortak acısıdır, Ehli beyt tüm Müslümanların ortak değeridir, saygı görmesi gerekenlerdir. Makam ve ikdidar hırsı müslümanların gözünü kör etmemelidir.

       Bu olayları kurcalayıp yeni fitne tohumlarının atılmasına sebebiyet vereceğimize onu tarihe bırakalım ve hesabını da kıyamette Allah'ın adil biçimde soracağına iman edelim.

        DUA VE SELAMLARLA.