SEFER AY'I VE BATIL İNANÇ

Hicri takvimin ikinci Ay'ı olan Sefer (Saferü'l Hayr'da denmektedir. Safer lugatta "boş" manasına gelmektedir.) yılın 12 ayından bir ay dır. Halk arasında uğursuz sayılması, bela ve musibet ayı olarak bilinmesi hatta bu aydaki evliliklerin iyi gitmeyeceği yönündeki düşünce ve inançlar batıldır hurafe dır.            Evet bu ay bazı rivayetlere göre bir yıl boyunca meydana gelecek bela ve musibetlerin belirlendiği gün olarak belirlenmesi, insanın hayatına dikkat edip, tövbe, istiğfar,sadaka verme, bolca dua etmesine vesile olması manasındadır.

        Ebu Hureyre(ra) Rivayet edilen bir hadiste, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem;

       "Eşya da uğursuzluk yoktur, Safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun ötmesinde bir uğursuzluk yoktur." (Müslim, Selâm, 102)

        Bir başka hadiste de;

        "İslâm'da taşe'üm (uğursuz sayma, kötüye yorma) yoktur; en iyisi tefe'ül (iyiye yorma) dır." (Buharî, Tıb, 54)

         Zaman, bilinmesi ve değerlendirilmesi açısından salise, saniye, dakika, saat, gün, hafta, ay ve yıl olarak dilimlere ayrılır.

     Tövbe suresi 36:

     "Şüphesiz Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah'ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Fakat Allah'a ortak koşanlar sizinle nasıl topyekûn savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekûn savaşın. Bilin ki Allah, kendine karşı gelmekten sakınanlar la beraberdir." (Diyanet meal)

        Daha önce Araplar ve sonrada Müslümanlar tarafından da kullanılan aylar: Muharremi Sefer, Rebiülevel, Rebiülahır,Cemaziyelevel, Cemaziyelahır, Recep, Şaban, Ramazan, Şeval, Zilkade ve Zilhicce, olarak isimlendirilmiştir.

      Beş parmak bir olmadığı gibi zaman dilimleri de bir değildir.

      Allah; bazı zaman dilimlerinde, insanların dua ve ibadetlerine daha fazla önem vermiş, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemde bu dönemlerde daha fazla ibadet ederek ümmetine örnek olmuştur.

      Bu zaman dilimleri "Haram ayları", hürmet ayları ki bunlar Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Recep aylarıdır

     Mübarek gün ve gecelerde; Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Arefe gün ve geceleri, Kandil geceleri, Cuma günleri, Aşûre günü, Pazartesi ve Perşembe günler gibi.

     Nasıl ki bu gün ve geceleri ihya eden Müslümanlar için bir mana ve değeri varsa, Sefer Ay'ı da sadaka veren, Allah'a sığınan, O'ndan yardım dileyen, O'nun güç ve kuvvetine inanan için bir mana ve değeri vardır.

     Sefer Ay'ında yapılmasını tavsiye edeceğim dualar:

     Her gün;ALLAHÜMME BARİK LENA Fİ ŞEHR-İ SAFER VAHTİM LENA BİSSAADETİ VEZZAFER.”

     Evdi her çıktığında;“BİSMİLLAHİ HASBİYALLAHİ LAİLAHE İLLA HÛ ALEYHİ TEVEKKELTÜ VE HÜVE RABBİL ARŞİL AZİYM”

      Şayet okuyabilecekse şu duaların okunması;

     “Bismillâhirrahmânirrahîm: Allah’ım; hamd ve şükür Sana mahsustur! Minnetim Sana’dır! Ben Senin kulunum; ve ben bundan dolayı huzurluyum! Nefsimi, dînimi, dünyamı, âhiretimi, işlerimin sonunu ve amelimi Sana emânet ediyorum. Bütün Muhammed (asm) ümmetini Senin gücünün, havlinin, kudretinin ve kuvvetinin şiddetinden, Sana emânet ediyorum! Muhakkak Sen, emâneti koruyansın; hükmü nâfiz olansın; kazâsı gâlib olansın!"

      "Yâ Ahkeme’l-Hâkimîn ve yâ Esrae’l-Hâsibîn ve yâ Ekrame me’mûlin ve ecvede mes’ûlin yâ Hayyu yâ Kayyûmu yâ Kadîmü yâ Ferdu yâ Vitru yâ Ehadu yâ Samedu yâ men lem yelid ve lem yûled ve lem yekun lehû küfüven ehad! Yâ Azîzu Yâ Vehhâbu Salla’llâhu alâ hayr-i halkıhî Muhammedin ve âlihî ve sahbihî ecma’în! Âmin!”

      “YA DAFİAL BELAYA İDFA’ ANNEL BELAYA FALLAHÜ HAYRÜN HAFİZAN VE HÜVE ERHAMÜRRAHİMİN İNNEKE ALA KÜLLİ ŞEY’İN KADİR."

       İbadet olarak da derlediklerim ve tavsiye ettiğim şunlardır;

      Sefer ayının ilk ve son çarşamba günü ikindi namazından;

     1Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 11 İhlâs Sûresi

     2 Rekât : Fatiha’dan Sonda; 11 İhlâs Sûresi

     Bu namazdan sonra 100 kere “Yâ dâfia’l-belâyâ, idfâ anna’l-belâyâ, fallâhü hayrun hâfizan ve hüve               Erhâmü’r-Râhimin, inneke alâ külli şey’in kadir” okunması tavsiye edilebilir.

      İlk son Çarşamba gecesi namazında;

     1 Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 17 Kevser Sûresi

     2 Rekât : Fatiha’dan Sonda; 5 İhlâs Sûresi

     3 Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 1 Felâk Sûresi

     4 Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 1 Nâs Sûresi

     Selam verdikten sonra:

     7 defa “Estağfirullah El Azimé

    11 defa “Salat-i Müncine (Salaten Tüncina) duası okunur.

    Yukarıda belirtiğim dua ve ibadetleri yapmak güzel ancak bir zorunluluk değildir.

    DUA VE SELAMLARLA.