TÜRKİYE’NİN TERÖR ÖRGÜTLERİ NEDEN BU KADAR SEVİMLİ?

Erdoğan-Trump görüşmesinde bir sürpriz çıkmadı. Türkiye’nin hassas davrandığı YPG ve FETÖ konularında ABD bir politika değişikliğine gitmedi.

Bizim terör örgütlerimiz ABD için sevimli demek ki.

Diğer taraftan Almanya ile bir İncirlik krizi çıktı. Türkiye Almanyalı yetkililerin İncirliği ziyaret etmesine izin vermedi. Buna iki neden gösterdi. Biri Almanya’nın FETÖ terör örgütü mensuplarının sığınmalarını kabul etmesi, diğeri de Almanya’nın İncirlik’ten, Türkiye ile yeterli istihbarat paylaşımı yapmaması.

Alman yetkililerden açıklama geldi. İstihbarat paylaşımı konusunda düzenlemeler olabileceğini ama FETÖ konusunun yargıya ait olduğunu söylediler. Topu yargıya attılar.

ABD gibi Almanya için de bizim terör örgütleri sevimli. Öyle ki “İncirlik’ten taşınırız ama FETÖ’yü satmayız.” dercesine İncirlik üssünü boşaltabileceklerini söylediler. Yer bile gösterdiler. Ürdün en uygun fiyatı vermişmiş onlara.

Rusya, “Türkiye’nin YPG konusunda endişe duymasına gerek yok. YPG’ye silah vermiyoruz çünkü ihtiyaçları yok.” dedi. Bu ifade, ihtiyaç duydukları an silah verebiliriz anlamına geliyor. Ya da onlara silah vermek kötü bir şey değil demektir.

Rusya için de bizim terör örgütleri sevimli.

İsrail’i, iran’ı ve diğer ülkeleri saymıyorum.

Neden acaba? Kendimizi veya terör örgütlerimizi iyi ifade edemiyor muyuz?

FETÖ’nün darbe girişimindeki alçaklıkları ortada. Her gün valiz valiz dosyalar gönderiliyor. En üst düzeyde bürokratlar ve bakanlar FETÖ’yü ABD’ye anlatmaya çalışıyorlar. Demek ki bir ifade eksikliği yok.

 PKK’nın terör örgütü olduğu zaten batılı devletler tarafından da kabul ediliyor. Ama onun başka bir kolu olan YPG için aynı şey söylenmiyor.

O zaman terör örgütlerini ifade etme sorunumuz yok.  

Onları ikna etmemiz için kafalarındaki soruya cevap bulmamız lazım. Büyük devletlerin kafalarındaki soru şu: FETÖ ve YPG’yi neden desteklemeyelim? Desteklemesek bize ne menfaati olacak? Çünkü onların kafası böyle çalışır.

“Onları desteklemeyin” dediğimiz zaman bir nedenimiz olmalı. Bu neden “Biz müttefiğiz size yakışmıyor onları desteklemek. Ayıp değil mi sizin bu yaptığınız?” gibi duygusal nedenler olmamalı.

Pragmatizme dayalı, diğer ülkelerin de menfaatleri olacak şekilde bir formülasyon ortaya konulmalı. Daha cazip bir seçenek sunulmalı. Yoksa sadece bizim zararımızın olduğu ama büyük devletlerin menfaatlerinin olduğu bir yapıyı hiçbir devlet dışlamaz. Demek sorun bizde değil sorun menfaat çatışmasında.

Asıl korkunç sorun şu: Büyük devletlerin menfaatleri, Türkiye’den çok FETÖ ve YPG’de var. Çünkü onlar bize tercih ediliyor.

Peki bu örgütlerin, söz konusu ülkelere verdiği menfaati, biz devlet olarak veremiyor muyuz? O menfaati biz sağlayalım devlet olarak bizi desteklesinler diyebiliriz.

Bunu pekala yapabiliriz. Nitekim DAEŞ ile yapılan mücadelede Türkiye’nin nasıl bir başarı ortaya koyduğu ortada. Türkiye, YPG’den çok daha fazla DAEŞ’e zarar vermiştir. Madem öyle, büyük devletlerin Suriye politikasının ipuçlarını anlayabiliyoruz. “Türkiyesiz bir Suriye, Türkiyesiz bir Irak” istiyorlar. Menfaatleri burada. Ayrıca sayın Erdoğan’ın İslamcı bir imajının olması onları korkutan başka bir neden.

İran, Şiiliği kullanıp Irak, Suriye ve Yemen’de varlık gösterdiği gibi, Sayın Erdoğan da batı emperyalizmine öteden beri karşı çıkan orta Doğu’daki İslamcı damarı birleştirebilir ve bir güç haline gelebilir. Biraz da bunun için ÖSO ve onu destekleyen Türkiye’den çok, daha laik örgütlere destek veriyorlar.

Ama hiçbir şey bitmiş değil. ABD, YPG ve FETÖ’den vazgeçmedi. Fakat olay burada bitmeyecek. Türkiye ne tür hamleler yapacak? burası önemli. Asıl satranç şimdi başlıyor.

FETÖ’NÜN MAKALESİ

Sayın Erdoğan’ın ABD’ye gittiği günde Fetullah Gülen’in Washington Post’ta çıkan makalesi, zamanlama ve içerik açısından manidardır.

Yani FETÖ diyor ki:

Ben buradayım ve Amerika’nın en büyük gazetelerinden birinde istediğim zaman makale yazacak kadar güçlüyüm. Siz beni almaya geldiniz ama burası benim memleketim. Bir şey yapamazsınız. Amerika’nın sizden çok bende menfaati var.

Haklı mı sizce?

Bence haklı. Haklı olduğu için zaten hain ilan ettik. Bize değil küresel güçlerin işine yaradığı için ona düşmanız. Bu mesajlarla bir kez daha onunla mücadeledeki haklılığımızı göstermiş oldu.