تهنئة = TEBRİKLER = PİROZ BE = CONGRATULATIONS…

 

 

 

Bu makale bir bilim insanın başarı hikayesidir. Bu makaleyi yazmamın önemli nedenlerinden biri siz değerli okuyucularımı, çocuklarını, ailelerini, akrabalarını… bilimsel çalışmalara az da olsa teşvik etmek içindir.

***

Dünyanın değişik ülkelerinde çok farklı alanlarda ödül kazananlar olur. Bence bunların en önemlisi Nobel Ödülüdür. Siz değerli okuyucularıma Nobel Ödülü hakkında biraz bilgi vereyim.

***

NOBEL ÖDÜLÜ, 28 Kasım 1895 ve 30 Aralık 1896’da İsveç’in  Stockholm kentin’de  açıklanan vasiyetnamesiyle İsveç’li kimyager ve mühendis olup aynı zamanda Dinamit’in mucidi olan Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, İNSANLIĞA HİZMET EDENLERİ ÖDÜLLENDİRMEK AMACINI TAŞIYAN PRESTİJLİ BİR ÖDÜLDÜR. İlk Nobel Ödülleri 1901’de verilmeye başlanmıştır. Son Nobel ödülünü kazananlardan biri de Prof. Dr. Aziz Sancar Hocamız’dır.

***

Aziz Sancar hocamız Mardin ilinin Savur ilçesinde 1946 yılında dünyaya geldi. İlk öğrenimini Mardin’de tamamladı. 1963'te girdiği İstanbul Tıp Fakültesi'ni 1969'da bitirdikten sonra Savur'da iki yıl sağlık ocağında hekimlik yaptı. Daha sonra Dallas'a giderek Dallas Texas Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve Genetik bilgisini muhafaza ettiğini haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

***

Aziz Hocamızın bu başarısından dolayı yurdum insanı sessiz kalmadı. Gazeteciler, yazarlar, İş adamları, Siyasi parti temsilcileri, Başbakan, Cumhurbaşkanı… 

***

Siz değerli okuyucularıma yukarıda sıraladığım insan veya insan gruplarından bazılarının tutumlarını yazayım.

1) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Ülkemizin yetiştirdiği çok önemli Bilim İnsan Prof. Dr. Aziz Sancar onuruna Külliye’de akşam yemeği verdi. Görüşmede Sancar'ın eşi Gwen Sancar da yer aldı, basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1.5 saat sürdü. Erdoğan, Mardin’deki Savur Ortaokulu ve Artuklu Anadolu Lisesi’ne “Aziz Sancar”, yapımı tamamlanan bilim sanat merkezine de “Profesör Doktor Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi” adının verileceğini açıkladı. Prof. Aziz Sancar ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine ilişkin, " Cumhurbaşkanımız ile Türkiye'deki eğitim durumunu, hem ilköğretimi hem yükseköğretimi konuştuk. Ona çok teşekkür ettim. Aslında Türkiye’ye gelmeyi düşünmüyordum. İyi ki beni davet etti. Çünkü buradaki coşkuyu görmek beni çok mutlu etti’’ ifadelerini kullandı.

***

2) Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aziz Sancar ödül aldıktan sonra kendisini aramış ve "iki bilim adamı olarak" sohbet etmek istediğini söylemişti.  İki isim köşk'te bir araya geldi ve yaklaşık 1,5 saat  kahvaltıda görüştü. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Sancar ailesi için Çankaya Köşkü'nde verdiği kahvaltıda yaşanan bir diyaloğda, Sare Davutoğlu'nun amcası Doktor Kamil Özgür'ün, 10 yaşındayken Prof. Dr. Aziz Sancar'ın hayatının kurtulmasına vesile olduğu anlaşıldı.

***

3) CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Nobel için kendisine verilen madalya ve sertifikayı Anıtkabir'e teslim edeceğini açıklayan Aziz Sancar'a seslenerek,"Seni seviyoruz Aziz Sancar" dedi.

***

4) MHP lideri Devlet Bahçeli, Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Vatan kahramanı olduğunu söyledi.

***

        5) HDP Mardin Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alan üç bilim insanından biri olan Aziz Sancar'ın etnik kökeniyle ilgili tartışmalar için "İnsanların bu kadar kısırlaşmış ve daralmış algı dünyası içinde olması hüzün verici" yorumunu yaptı. Milletvekili Sancar, "Babalarımız kuzen. Aziz Sancar’ın ana dilinin Arapça olduğunu bilmeleri gerek. Ben neysem Aziz Sancar da odur. Aile içinde Arapça konuşulur" dedi. Ayrıca, bu ödülle başarısı taçlanmış oldu. Ülkemiz için olduğu kadar benim için de ailemiz için de büyük bir gurur.” dedi.

***

6) Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Nobel kimya ödülüne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar'ın, yaptığı bütün açıklamalarıyla evrensel bir ödüle değer görülürken, yerli ve milli olunabileceğini de gösterdiğini söyledi.

***

7) Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar Aziz Sancar hocamızı başarılarından dolayı tebrik etti. Bu vesile ile Prof. Dr. Aziz Sancar, Genelkurmay Başkanlığını ziyaret etti. Nobel madalyasını ve sertifikasını Orgeneral Hulusi Akar'a teslim etti. Sertifika ve madalyasını sergilenmek üzere Anıtkabir'e teslim edeceği bir başka tören için de 19 Mayıs'ta yeniden Ankara'ya geleceği öğrenildi. Aziz Sancar daha sonra Anıtkabir'e gidip eşi ve manevi kızı ile birlikte Atatürk'ün mozolesine kırmızı karanfil bıraktı.

***

8) Maalesef Aziz Sancar Hocamız hakkında akla ziyan pek çok eleştiri yapan oldu. Ancak, eleştiri yapanlardan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel madalyasını ve sertifikasını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a teslim etmesini şaşkınlıkla karşıladığın belirtti.

***

Aziz Sancar hocamızı ister haklı yere olsun ister haksız yere olsun eleştirenler olabilir. Bunlardan sayın Mehmet Bekaroğlu’nun eleştirisine diyorum ki, sayın Bekaroğlu; Herkes aynı yaşam tarzına sahip olmayabilir. Aziz Hocamızın abisi zaten bir Tuğgeneral. İnsan abisinin etkisinde az çok kalabilir. Hatta abisinin etkisinde kalmaksızın böyle fikir ve yaşam tarzına sahip olan onbinlerce vatandaşımızın olduğunu hepimiz biliyoruz. Ülkemiz hoşgörü ülkesi olmalıdır. Siz siyasetçiler hoşgörü tohumlarının ülkemizde ekilmesi için çaba harcamalısınız. Kaldı ki, hocamızın yüreğinde Anıtkabir sevgisi bambaşka olabilir…

***

Şunu da ifade edeyim ki, günümüze kadar Ankara’ya defalarca gittim ve bu güne kadar Anıtkabir’e hiç gitme merakım olmadı. Şu anda da gitmeye ihtiyaç duymuyorum ve oraya gitmek için hevesim olmadığını ifade etmek isterim.

Kimine göre Anıtkabir’e gitmek artı sayılabileceği gibi kimine göre ise eksi sayılabilir. Bu durum kişiden kişiye, düşünceden düşünceye göre değişebilir…

Ancak, benim inancıma göre, BİR İNSANIN ARTILARI EKSİLERİNDEN DAHA FAZLA İSE O İNSAN SEVİLMEYE LAYIKTIR. Aziz Hocamızın Artılarının oldukça çok olduğuna inanıyorum. Hz Ali efendimiz, ‘’BANA BİR HARF ÖĞRETENİN KIRK YIL KÖLESİ OLURUM’’ sözünü boşuna söylememiştir. Bu yüzden, hocamızın sevilmeye ve saygı duyulmaya layık olduğuna inanıyorum.

***

            Sözlerimi, ‘’ Azmin elinden hiçbir şey kolay kurtulamaz. Ağaç,  meyvesi olunca başını aşağı salar. Erdemli, bilgili insan alçak gönüllü olur. TEMİZ BİR VİCDAN KADAR YUMUŞAK YASTIK YOKTUR.’’cümleleri ile tamamlarken lütfen hoşgörülü olalım ve Bilim İnsanlarımıza sevgi ve saygımızı esirgemeyelim.

***

            Bu vesile ile تهنئة = TEBRİKLER= PİROZ BE = CONGRATULATIONS Aziz Sancar Hocam ve diğer Bilim insanları