BAYANLARA KELEPÇE…

 


Bir insan, topluluk,  grup, cemiyet … bir suç işlemişse elbette gerekli cezaya çarptırılması/çarptırılmaları kaçınılmazdır. Bunlar eğer cezai yaptırım oluşturacak bir suç işlememişlerse elbette serbest bırakılacaktır. Hem ülkemizde ve hem de dünyanın birçok ülkesinde sistem benzer şekilde çalışmaktadır. Örneğin,  birkaç gün önce Manisa’da yapılan bir operasyonda bazı kişiler tutuklandı. Bu kişiler yasalarda karşılığı olan bir suça bulaşmışlarsa gerekli cezaya çarptırılacaklardır. Eğer suça bulaşma söz konusu değilse elbette serbest bırakılacaklardır.

***

Ancak, yasalarda kaçma riski olmayan insanlara ve özellikler bayanlara kelepçe takılması oldukça yanlıştır. İster başörtülü olsun ister başı açık olsun ve her ne sebeple olursa olsun bunlara bulundukları yerden kelepçe takılarak Emniyet  Müdürlüğü’ne götürülmeleri tümüyle yasal değildir.

***

Başörtülü bayanların yakalanıp kelepçelenerek Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmeleri konusu medyaya yansıyınca, Manisa Valiliği ‘Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyonda başörtülü kadınlara kelepçe takılması olayında kasten ya da ihmalen katkısı olan görevliler hakkında gerekli incelemelerin başlatıldığını’ bildirmiştir. Valiliğin bu açıklamasından sonra Manisa Emniyet Müdürü geçici olarak açığa alındığını bildirmiştir. Öte yandan Valilikten yapılan açıklamalar arasında yer alan ‘’Hukuki süreçte suçluluğu sabit olmayan hiç kimsenin hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların, şartları oluşmadan böyle bir işleme tabi tutulmaları her kademede üzüntüyle karşılanmıştır.’’ ifadesi özellikle bir kısım medya ve bazı köşe yazarları tarafından tartışmaların merkezine oturtulmuştur.

Tartışmaların alevlenmesi üzerine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, başörtülü kadın şüphelilere kelepçe takılması nedeniyle yaptığı açıklamadaki sözleri nedeniyle özür dilemiştir.

Manisa Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "İlimizde yürütülmekte olan bir soruşturma sırasında kadınlara kelepçe takılması hususunun basında yer alması sebebiyle, Valiliğimizce 11.11.2015 tarihinde yapılan basın açıklamasında maksadını aşan ifadeler yer almıştır. Bu nedenle, özensiz bir dil kullanılmasından dolayı, başta kadınlarımız olmak üzere, tüm vatandaşlarımızdan özür diliyorum. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denilmiştir.

***

Vatandaşlık hukukunun herkes için geçerli olduğuna işaret eden Başbakan, kadınlar arasında ayrımcılık yapan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın da maksadını aştığını belirtmiştir.

***

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit TBMM yemin töreninde başörtülü Milletvekili Merve Kavakçı için ‘… Burası devlete meydan okunacak bir yer değildir. Bu kadının haddini bildiriniz…’ şeklindeki cümlelerin kullanarak başörtülü insanlara karşı tahammülsüzlüğünü dile getirmiştir.

***

2007 yılında E-muhtırayı Genelkurmay Başkanlığı web sitesinde yayımlayanlar pek çok söylemlerde bulunmuştur. Bunlardan bir tanesi de dönemin Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan ‘‘Cumhurbaşkanı olacak kişinin sözde değil özde laik olması ve bunu yaşantısında uyguluyor olması gerekir...’’  sözleri hatırlatmakta yarar vardır…

Ama bugün eşi başörtülü olan Başbakan Davutoğlu, kadınlara kelepçe takılmasının ‘kabul edilemez' olduğunu belirtmiştir. Kelepçe için kanunun aradığı kriterin kaçma tehlikesi olduğunu hatırlatmıştır.  Ayrıca, Başbakan Davutoğlu, Manisa Valisinin yaptığı açıklamalar için “Maksadını aşan bir ifadedir. Maksadın ne olup olmadığını tartışmak da istemem. Kesinlikle 78 milyonun her biri bizim için olumlu imaja sahiptir. Her hukuki soruşturmada vatandaşlarımızın, izzetleri, onurları, hakları hukuk devletinin temini altındadır” şeklinde ifadeler kullanarak tek taraflı düşünmediğini dile getirmiştir. 

Bu nedenle, Bülent Ecevit  gibi düşünenler, Kemalistler,… Davutoğlu’nun bu tutumundan ders almaları gerekir. Çünkü, Başbakan Hukuk önünde herkesin eşit olduğunu dile getirmiştir.

***

Umarım yıllarca başörtülülere zulüm edenler, başörtülüleri kamuda çalıştırmayanlar, başörtülülerin okumalarına engel olanlar, eşi başörtülü olduğundan dolayı askeriyeden atılanlar, Başörtülü Milletvekili Merve Kavakçı’nın TBMM’de yemin etmesine engel olanlar ve onların günümüzdeki yol arkadaşları Başbakan  Ahmet Davutoğlu’nun yukarıdaki açıklamalarını dikkate almalı, kendilerine çekidüzen vermeli, günümüzde yaşayanlar basın toplantıları yaparak geçmişte başörtülülere yaptıkları haksızlıklardan dolayı özür dilemeleri gerekir düşüncesindeyim.

***

Her zaman ifade ettiğim gibi yine belirtmek isterim ki empatili bir yapıya sahip olduğum için Başı açık olan insanlarımıza da kelepçe takılması, hukuksuz uygulamalara maruz bırakılmaları halinde aynı şekilde tepki göstermeliyiz ki vicdanlar rahat olsun…

***

Eski TBMM Başkan Vekili olan Sadık Yakut, Manisa'daki operasyonda kadınlara kelepçe takılmasına tepki göstererek “Her gün hunharca kadın cinayetleri işleniyorsa, kadınlara kelepçe takılıyorsa eğitim ve adalet sistemimizi sorgulamamız gerekir.” demiştir.

***

Meclis eski Başkanı Bülent Arınç, “İnsanları küçülterek, hakaret ederek, haysiyetlerini çiğneyerek soruşturma yapamazsınız. Bu diktatörlüklerde bile olmadı.” demiştir. Sözlerinin devamında, başında örtü olsun ya da olmasın bir kadının ellerinin kelepçelenerek gözaltına alınmasından büyük üzüntü duyduğunu belirtmiştir. Ayrıca, büyük bir infiale yol açan ve masum insanları rencide eden bu olay karşısında Sayın Başbakanımız'ın soruşturma açılması için talimat vermesi ile Emniyet Müdürünün görevden alınması yerindedir ve her türlü takdiri ve teşekkürü hak etmektedir. Bundan sonrası için de masum insanların bu tür hukuksuz uygulamalarla karşılaşılmamasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullanmıştır.

***

Sonuç olarak herkes adalet önünde eşittir. Toplumun hassasiyetlerini dikkate almayıp üst mevkilere yaranma ihtimali olan veya başka nedenlerle hukuksuz uygulamalar içerisine bilerek veya bilmeyerek giren yetkililer hakkında soruşturma açılmıştır.  Bunların hukuksuz uygulamalarına asla prim verilmemiş ve bundan sonra da prim verilmeyeceğine inanıyorum. 

Hakkaniyetli hukuk hepimize lazım…