KIŞ MEYVELERİ ve HASTALIKLAR


Sonbaharın son ayı içinde bulunmaktayız.

Neredeyse birçoğumuzun işlerinin yoğunluğundan dolayı zamanın nasıl geçtiğinin farkında değiliz.

Bu nedenle, bazen sağlığımızın değerini ikinci plana atıyor, beslenmemize dikkat etmiyor ve hatta hastalandıktan sonra bir doktora gitmeyi aklımıza getirebiliyoruz.

Halbuki, mevsimlerin yer değiştirmesi her yıl dört defa tekerrür etmektedir.

Bu yüzden, biraz sağlıklı beslensek ve bu vesile ile düzenli kış meyve ve sebzeleri soframızda bulundurabilsek, pek çok hastalıktan korunmamız mümkün olabilir.

***

Kış mevsimine yaklaştığımız bu günlerde, sağlıklı beslenmek ve kışın zararlarından korunmak için bazı besinlere ihtiyacımızın olduğunu hatırlamak ve hatırlatmakta yarar vardır.

Bu nedenle, bazı kış meyvelerinin insan sağlığına yararlarına kısaca değineceğim.

***

Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan PORTAKAL, MANDALİNA, GREYFURT  … gibi meyveler özellikle içerdikleri zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirmede ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde oldukça önemli bir etkiye sahiptirler.

***

İçerdiği E ve C vitaminleri gibi antioksidan maddeler sayesinde ELMA bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırmaktadır.

Potasyum denilen madde bakımında oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerinin düzenli çalışmasında oldukça önemli bir etkiye sahiptir.

***

Antioksidan denilen yararlı madde içeriği oldukça zengin olan NAR önemli miktarda da potasyum,  lif ve  C vitamini içermektedir. 

Bu nedenle, nar zengin içeriği ile kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer almaktadır.

***

İçeriğinde A ve C vitamini bulunan KİVİ de önemli bir kış meyvesidir.

Hatta bir kivide iki portakala eşdeğer C Vitamini vardır. A Vitamini sayesinde görme bozukluklarını gidermede ve kemik gelişimini sağlamada da oldukça etkilidir.

***

Bir diğer kış meyvesi ise MUZ’dur.

A, B ve C vitaminleri ile potasyum denilen maddeyi içerir. Ayrıca, ishalde tedavi edici özelliğe sahiptir.

***

A, B1, B2 ve C vitaminini içeren bir başka kış meyvesi AYVA’dir. Bu meyve ağız kokusunu ve ishali gidermede oldukça etkilidir.

***

Bunlar gibi daha pek çok kış meyvesi bulunmaktadır. Bunları ekonomik gücümüzü dikkate alarak satın almalıyız ve israfa kaçmadan tüketmeliyiz.

Aldığımız meyveleri ve diğer gıdaları tüketmeden onları çöpe atacaksak bunun büyük bir israf olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız.

Çünkü, israf bereketi kaçırır. 

İnsan ve mensubu bulunduğu ülkenin fakirleşmesine sebebiyet verebilir.

Ayrıca, milyonlarca insanın açlık sınırı veya altında yaşadığını unutmamalıyız.

***

Son söz olarak, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir kış  geçirmek için  israfa kaçmadan düzenli beslenmeli ve kış meyvelerini tüketmeliyiz.