MARGARİN YAĞLARIN ZARARLARI

 

 


Yediğimiz besinlerin ne kadar yararlı veya zararlı olduğunu hiç düşünmeden ve çoğu zaman çekinmeden tüketebiliyoruz.

Örneğin,  sofralarında Margarin yağını bulunduran belki milyonlarca insan mevcuttur.

Bu sebeple, bu haftaki köşe yazımı Margarin yağlarına ayırdım. Umarım siz değerli okuyucularıma faydalı bilgiler vermiş olurum.

***

Margarin yağı ilk kez 1870  yılında Fransa İmparatoru Napolyon’un talebi üzerine Oleo margarin denilen maddeden elde edilmiştir.

Margarin yağı,  tereyağın yerine kullanılmak üzere üretilmiş olup, çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlardan doğal veya kimyasal olarak elde edilen bir yağ çeşididir.

***

Birinci Dünya Savaşı'nda cephede savaşan askerlere ucuz tereyağı sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir yöntem sonucu margarin yağların kullanımı dikkat çekmesine karşın, daha sonraki zamanlarda bu yağın insanlar tarafından tüketilmesinde büyük bir artış sağlanmıştır. Ancak, günümüzde teknolojinin gelişmesi ile yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları göstermiştir ki, bu katı yağın insan sağlığına zararlı olduğu iddia edilmektedir.

***

Margarin yağının içeriği hayvansal yağlar, bitkisel yağlar ve sudan oluşan ve birbiri içinde çözünmeyen bir karışımdan oluşmaktadır.

Bu karışımın yapısındaki yağ oranı ise yüzde seksen ve hatta yüzde doksanlara kadar olabilmektedir.

Margarine tadı vermek için yukarıda saymış olduğumuz hayvansal ve bitkisel yağlardan başka sitrik asit, ekşimiş süt altı suyu ve yoğurt karıştırılmaktadır.

Aromalandırıcı denilen bu tadlandırıcı maddelerin yanı sıra margarine sarımsı olan rengi sağlamak için çoğunlukla doğal bir renklendirici olan ve daha çok havuçtan elde edilen Beta Karoten denilen bir madde katılmaktadır.

Margarin’in üretiminde kullanılan yöntemlerden dolayı yağların yapısındaki doğal vitaminler parçalanıp zarar gördüklerinden dolayı, bu yağın üretim ortamına A, D ve E vitaminleri de katılmaktadır.

***

Yıllarca radyo, televizyon ve diğer iletişim araçlarında yapılan reklamlarda margarinin beslenmede sağlığa yararlı olduğu ön plana çıkarılmıştır.

Ancak, bu reklamlarda ortaya atılan bir çok iddianın yapılan çeşitli bilimsel araştırmalar sonucunda yanlış oldukları ortaya çıkmıştır.

Bununla beraber, margarinin bireysel vakalar dışında sağlığa daha doğrusu sağlıklı beslenmeye yardımcı olduğu ıspatlanamamıştır.

Harvard Tıp Fakültesi'de yapılan bir bilimsel çalışmaya göre, tereyağı ile karşılaştırıldığında margarin yağını yiyen kadınların kalp hastalığına yakalanma olasılıklarının yüzde elli üç arttığı tespit edilmiştir.

***

Bu nedenle, margarin yağının zararlarını kısaca şu şekilde özetlenebilir.

 1) Anne sütünün kalitesinin düşmesine,

 2) Koroner kalp hastalığı riskini nerdeyse 3 kat artırmaya,

3) Kötü kolesterolün yükselmesine,

4) İyi kolesterolün düşmesine,

5) Şeker hastalığına,

6) Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olur.

***

Bu nedenle, Margarin yağlarını mümkün olduğunca kullanmaktan uzak durmalıyız.

Çünkü, margarin yağların insan beslenmesindeki yeri ve önemi ile ilgili tartışmalar halen devam etmektedir.

***

Sonuç olarak, sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşama sebep olabilecek kaliteli yağları tüketmek için çaba harcamalıyız.

Maddi durumu düşük olan insanların da sağlıklı beslenmesi için onlara imkanlarımız dahilinde yardımcı olmalıyız.

Yoksa, ‘biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar’ sözü geçerlilk kazanabilir.

Sağlıklı bir yaşam için kaliteli yağ tüketmek her insanın hakkıdır…