ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLARI ALAN SINAVI VE DAHA FAZLA KONTENJAN İSTEMEKTEDİR

Ziraat Fakültesi’nde okuyan öğrencilerimizin yoğun isteklerinden dolayı, bu hafta Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS konusuna değineceğim.

***

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ilk defa Devlet Memurları Sınavı (DMS) adıyla 12 Aralık 1999 tarihinde ÖSYM tarafından yapılmıştır. Bu sınavlar sadece 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu alımında gerçekleşmişti.1999 yılında Kamu Personeli Yasası’nda yapılan düzenleme ile daha önce DMS adı ile uygulanan sınav, bu tarihten itibaren KMS olarak isim ve nitelik değiştirmiştir. 120 puan türü ve 4 farklı oturumdan oluşan bu sınav; öğretmenlik, sözleşmeli personel, memurluk ve uzman kadroların istihdamında eleme sınavı niteliği taşımaktaydı. KMS ise sadece ilk ve son defa 7-8 Temmuz 2001’de uygulanmıştır. 2002’de ise bu sınav, yapılan isim değişikliği ile KPSS adını almış ve aynı yılın 6-7 Temmuz tarihlerinde ilk defa adaylara uygulanmıştır. 2002 yılının Kasım ayında sınavın Sağlık Bakanlığı personel alımı için uyarlanan versiyonu adaylara uygulanmıştır. Devam eden senelerde KPSS, kamu kurum ve kuruluşlarının istek ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenerek 2 farklı sınav ve 3 farklı gruba ayrılmıştır. Sınavlar farklı tarihlerde ve farklı niteliğe sahip adaylara uygulanmaktadır.

***

Bu sınavın ana amaçları arasında; kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak olan personel istihdamının şeffaf ve adaletli bir biçimde gerçekleşmesi ve sınav rekabeti içinde personel kalitesini en üst düzeye çıkartmak sayılabilir. Ancak, KPSS’de 350 adayın 120 net yapması sonucu ortaya çıkan iddiaları araştırılması sürecinde ALES, TUS ve LYS sınavlarında kopya iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 8 ilde düzenlenen operasyonlarda 36 kişi gözaltına alınmıştır. Bu dava halen devam etmekte olup kopya çekme iddialarından dolayı bu sınavın şeffaflığına gölge düşürülmüştür.

***

Şimdiy kadar KPSS’de Ziraat Fakültelerinde okuyan öğrencilere ve mezunlarına mesleki konularda hiçbir soru sorulmamıştır. Bunlara, ALAN KONULARI DIŞINDA aşağıda birkaç örneğini verdiğim konulardan sorular sorulmuş ve benzeri soruların sorulmasına halen devam edilmektedir.

1) Aşağıdakilerden hangisi bir soru cümlesidir?

A) Mektubunda günlerini nasıl geçirdiğini yazmıyorsun

B) Bütün bunları ailenden niçin gizledin

C) Nasıl bir elbise aldığını doğrusu merak ediyorum

D) Bu nasıl arkadaşlıktır, bir türlü anlayamadım

E) Gör bak, bu işi nasıl başaracak.

2) Bir kovanın ağırlığı boşken a gram, 1/ 3’ü suyla doluyken b gram’dır. Tamamı suyla doluyken bu kovanın toplam ağırlığı aşağıdakilerden hangisine eşittir?

A) b+2a + B) b-2a C) 2b-a  D) 3b+a E) 3b-2a

3) III. Selim zamanında yapılan ıslahat hareketlerine karşı olanları,

I. devlet adamları, II. ulema, III. halk kesimlerinden hangileri yönlendirmiştir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) II ve III

4) Türkiye’de turizmin gelişmesi, aşağıdaki sorunlardan hangisinin ortaya çıkarılmasında en çok etkili olmuştur?

A) Denizlerin atıklarla kirlenmesi

B) Büyük kentlere göçlerin artması

C) Tarihi eserlerin yurtdışına kaçırılması

D) Tarımsal ilaç kullanımının yaygınlaşması

E) Kıyıların doğal dokusunun bozulması

***

Yukarıdaki soru tipleri ve benzerlerin KPSS’de sorulması,  Kamu kurumlarında görev yapacak Ziraat Mühendisi ve adaylarına sınavı kazandırmaktan veya kaybettirmekten başka hiçbir etkisi olmadığına inanıyorum.

Ayrıca, yukarıdaki soru tiplerin;

1) Ziraat Fakültelerinde okuyanların eğitimine,

2) Ziraat Mühendislerin mesleki alanda kendilerini geliştirmeye,

3) Çiftçilerimize,

4) Ülkenin tarımsal alandaki ekonomisine olumlu katkısı olmadığına inanıyorum.

***

Alan sınavı getirilmediği için, bazı öğrencilerimizin mesleki derslere kısmen de olsa duyarsız kaldıklarını gözlemlemekteyim. Bunun en büyük sebebi ise KPSS’de MESLEKİ KONULARI KAPSAYAN SORULARIN sorulmamasından kaynaklandığı kanaatindeyim. ALAN SINAVI’nı içeren konular hakkında soruların sorulması halinde hem Ziraat Mühendislerin mesleki alanda kendilerini geliştirmeleri için daha fazla imkanın oluşmasına zemin hazırlayacak ve hem de gelecekte çiftçilerimize daha fazla faydalı olacağına inanıyorum. Bu vesile ile Alan sınavında sorulabilecek sorulardan 2 tanesini aşağıda yazmış  bulunmaktayım.

1) İdeal bir antepfıstığı bahçesi erkek ve diş ağaç bazında kaça kaç dikilebilir?

A)1-1, B) 2-1, C)1- 8 D) 1-15 E)1-3

2) Muz Akdeniz Bölgesi’nin bazı yörelerinde niçin yetişir?

A) Ekoloji, B) Deniz varlığı, C) Turizm, D) Ekoloji ve Genetik,

E) Genetik

***

Şimdi, siz değerli okuyucularıma ve KPSS soruları hazırlatanlara soruyorum. Hazırladığım Alan Sınav soruları mı yoksa yetkililerin hazırlattığı konulardaki soru tipleri mi Ziraat Mühendisi ve adaylarını mesleki alanda daha fazla geliştirmeye, çiftçimize ve ülkemizin tarımsal alandaki ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilir? Elbette, yukarıda yazdığım soru tiplerin kapsadığı ALAN SINAVI soruları daha fazla yararlı, eğitici ve ülkenin tarımına ve dolayısıyla ekonomimize daha fazla olumlu katkı sağlayıcıdır. Öyle ise bir an önce KPSS’de Ziraat Mühendisleri için ALAN SINAVI uygulamaya konulmalıdır.

***

Ayrıca, 2016 yılında KPSS’nin Mayıs ayında yapılacak olması adalete, eşitliğe ve rekabete aykırı olduğuna inanıyorum. Çünkü, Mayıs ayında Ziraat Fakültelerinde okuyan öğrencilerimizin Vize sınavları yeni bitmiş olacak ve mezun olabilmek için Final ve akabinde bütünleme sınavlarına hazırlanacaklardır. Buna karşın, mezun olmuş adayların ise Vize, Final ve Bütünleme sınavları ve bunların sonucunda fakülteden mezun olma gibi sorunları bulunmadığı için, Ziraat Fakültelerinde okuyup KPSS’ye girecek adaylara göre daha avantajlı konuma geçmişlerdir. Böylece, bu sınavın tarihini belirten yetkililer, rekabetin eşit şartlarda sağlanmasına bilerek veya bilmeyerek engel olmuştur. Yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için şunu da ifade etmem gerekir ki, Ziraat Fakültelerinde okumakta olanlar kadar bu fakültelerden mezun olanlar da bizim öğrencilerimizdir. Tümünün bir an önce mesleki hayatlarına başlamaları için Kamu Kurumlarına atanmalarını istiyoruz. Sadece şu anda okuyan öğrencilerimiz değil aynı zamanda mezun öğrencilerimiz ile de gurur duyduğumu ve başarılı olmalarını istediğimi belirtmek isterim…

***

Neredeyse bütün geleceğini KPSS’de başarılı olmaya bağlayan öğrencilerimiz ve mezunlarımız için bu sınavın Mayıs ayında değil Temmuz ayında, hatta Eylül ayında yapılmasında yarar vardır. Ayrıca, bu sınavın Ziraat Mühendisleri ve adayları için iki yılda bir kez değil her yıl en az bir kez yapılması ve Kamu Kurumlarına daha fazla Ziraat Mühendisi kazandırılması gerekir. Özellikle, son yıllarda kamu kurumlarına KPSS yoluyla atanan Ziraat Mühendislerin sayısı oldukça komiktir. Buna karşın, yirmi birinci yüzyılda, tarımın modernizasyonu için çiftçilere öncülük edecek Ziraat Mühendislerine daha fazla ihtiyaç vardır. Bu yüzden, Kamu kurumlarına atanacak personeller arasında Ziraat Mühendisleri’ne daha fazla kontenjanın ayrılması için başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar daha fazla özverili bir şekilde çalışmalıdır. Çünkü, MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTİR.

***

Son olarak ‘’ALAN SINAVI OLMADIĞI İÇİN KPSS’Yİ SEVEMEM. DELİ DİYORLAR BANA. DESİNLER DEĞİŞEMEM.’’ cümleleriyle tamamlarken, çiftçiye ve tarıma yön verecek olan Ziraat Mühendislerine KPSS’de ALAN SINAVI’nın bir an önce uygulamaya konulması, her yıl bu sınavın en az bir kez yapılması ve Kamu kurumlarına daha fazla sayıda atanmaları için daha fazla kontenjanın yetkililer tarafından ayrılmasını bekliyor ve diliyorum…